Zavřít reklamu

Obrovským problémem současné doby jsou nekonečné podmínky použití služeb, se kterými musíte souhlasit například při instalaci různých programů anebo při připojování se k veřejné Wi-Fi síti. Právě jedna manchesterská společnost, která poskytuje Wi-Fi hotsposty firmám jako Legoland, Outback Steakhouse či Pizza Express, provedla pozoruhodný experiment na veřejnosti.

Společnost Purple vložila do podmínek použití odstavec, který vymezoval, že pokud uživatel bude souhlas s podmínkami použití, musí například vyčistit záchody, nebo seškrábat žvýkačky ze země. Během dvou týdnů s absurdními podmínkami nevědomky souhlasilo 22 tisíc lidí. Představte si, že se chcete podívat na Facebook, připojíte se k veřejné Wi-Fi, odsouhlasíte podmínky, aniž byste je četli, a potom po vás bude někdo chtít, abyste šli pucovat veřejné záchodky. To by bylo překvapení.

V podmínkách bylo uvedeno, že pokud se uživatel připojí k Wi-Fi, musí provést některý z následujících úkolů:

  • odstranit z místních parků živočišný odpad,
  • obejmout zatoulané a týrané kočky a psy,
  • ručně uvolnit ucpané kanály,
  • očistit mobilní toalety na festivalech a akcích,
  • škrábat žvýkačky z chodníků.

Dále bylo v podmínkách uvedeno, že každý, kdo kontaktuje společnost s tím, že narazil na tuto klauzuli, obdrží od společnosti nějakou cenu. Smutné je, že pro cenu si přišla pouze jedna jediná osoba, což znamená, že více než 22 tisíc lidí podmínky ignorovalo. Poskytovatel Wi-Fi chtěl tímto experimentem poukázat na to, že je nutné, aby byly podmínky zjednodušeny, protože jinak si je lidé číst potom nebudou, a tak by si do podmínek mohly firmy dát různé doložky, o kterých by uživatelé ani netušili.

Avšak brzy by se to mělo změnit, protože 25. května 2018 vstoupí v platnost zákon, který stanovuje, že země v Evropské unii musí zjednodušit smluvní podmínky a poskytnout spotřebitelům větší transparentnost, aby pochopili, jak budou jejich osobní údaje využívány.

Wi-Fi

Dnes nejčtenější

.