Zavřít reklamu

Microsoft nikdy na poli mobilních operačních systémů nedominoval. I když lze redmondskou společnost považovat za průkopníka v oblasti kapesních počítačů (tehdy ještě Windows Mobile), tak vždy na konci čekal pád. Hlavním důvodem, proč Windows Mobile nakonec neuspěl, byl příchod iPhonu a Androidu. Microsoft se však v té době nevzdal a v roce 2010 představil Windows Phone. Nyní i Windows Phone končí.

Windows Phone se během tří let na trhu stal třetím nejpopulárnějším mobilním systémem. Platforma však nakonec v boji s konkurenčním iOS a Androidem neuspěla. Na začátku tohoto roku činil podíl dvou nejoblíbenějších systémů (Android a iOS) 99,6 %.

S mobilními systémy Microsoft ještě definitivně nekončí, stále jsou k dostání zařízení s Windows 10 Mobile, i když se jedná zejména o levnější smartphony. Společnost z Redmondu se nicméně ale v poslední době dost zaměřila na cloud a další služby, a tak už ani Windows 10 Mobile nedostává příliš mnoho aktualizací. Když už, tak se jedná o drobnější updaty. Pokud se ptáte, co se stalo s telefony řady Lumia, tak s těmi už je také konec. A podle serveru The Verge bude softwarový gigant podporovat Windows 10 Mobile do konce roku 2018.

Windows Phone je tak další obětí iPhonu (a pozdějších Androidů), který před 10 lety zcela změnil trh s mobilními telefony. Nokia, BlackBerry nebo Palm by mohly koneckonců vyprávět.

windows phone fb

Dnes nejčtenější

.