Zavřít reklamu

Pět nejcennějších společností světa jsou firmy technologické, které spojuje i to, že byly založeny na západním pobřeží Spojených států amerických. Kromě Applu, jenž je neohroženým držitelem pomyslné koruny a žezla, mezi ně patří i Alphabet, mateřská firma Googlu, dále Microsoft, Amazon a Facebook.

Společná trží kapitalizace těchto firem dosahuje astronomických 3 bilionů amerických dolarů (asi 70 bilionů korun) a ve finančním roce 2010 dohromady vydělaly 555 miliard dolarů (bezmála 13 bilionů korun).

Ačkoliv na akciových trzích patří do nejvybranějšího klubu, jsou mezi nimi rozdíly a nacházejí se v odlišných stádiích vývoje. V roce 2016 Applu poprvé od roku 2001 klesly tržby, ovšem jeho zisk dosáhl stejné výše jako zisk všech ostatních firem v top pětce. A zatímco Amazon se musí potýkat s velmi nízkými maržemi, Facebook se může pyšnit pětinásobně vyšším ziskem.

Najdou se mezi nimi ovšem i souvislosti. Například Facebook i Alphabet generuje většinu svých příjmů z reklamy (97 % a 88 %).

Tím to ale končí, jelikož zisk Applu plyne především s hardwaru (63 % z prodeje iPhonů, 21 % pak zajistí iPad a Mac). Oproti tomu Microsoft můžeme v této věci považovat za „rozdrobený“. I on sice vydělává na hardwaru (Xbox 11 % a Surface 5 %), ale jasně dominuje software (Office 28 %, Windows 9 %).

Amazon by se pak neobešel bez online prodejů (90 %), což je vzhledem k tomu, že jde o eshop, jasné. 9 % jeho přijmů ale udělají Amazon Web Services.

Hardware, online obchod a reklama tvoří 76 % veškerých příjmů. Peníze ze softwaru oproti minulosti klesly na „pouhých“ 6 %. Například operační systémy iOS a Android ale slouží jako platforma pro další platby, a to prostřednictvím App Storu a Google Play za aplikace.

Zdroj: visualcapitalist.com, Yahoo

Apple peníze

Dnes nejčtenější

.