Zavřít reklamu

Léto je pro čtení ideálním obdobím. S knihou v ruce můžete z reality všedních dnů utéct kdykoliv, kamkoliv a odkudkoliv. Do čeho se ale pustit, když vás nebaví detektivky, každoroční letní bestsellery ani romány? Můžete vyzkoušet pětici knih, kterou vám na toho léto doporučuje Bill Gates.

Všechny zmiňované tituly Bill Gates skutečně osobně přečetl a svůj seznam četby prezentuje na svém YouTube kanále s názvem GatesNotes. YouTube kanál GatesNotes spadá pod nadaci Billa Gatese a zabývá se tématy, na která se zaměřuje sám Gates – záchrana životů, zlepšování vzdělávání, distribuce energie z čistších, finančně méně náročných zdrojů. Kanál má za úkol představovat veřejnosti některá ze závažných témat, která současný svět řeší.

Uvádí, že ho tato pětice titulů skutečně oslovila, a doporučuje ji k přečtení skutečně všem, kteří se chtějí dozvědět, jak se nechat nasměrovat tím správným směrem.

Podle jeho vlastních slov mu některé z doporučovaných knih například pomohly lépe pochopit, jaké to je, vyrůstat „mimo mainstream“, ať už v kůži míšence v době apartheidu v jižní Africe, nebo v kůži syna farmáře v Georgii. Důvodem, proč Gates doporučuje dané knihy k přečtení i ostatním, je podle něj naděje, že se díky knihám naučí lidé přemýšlet nad tím, co to znamená být skutečně napojen na někoho druhého a mít v životě jistý smysl.

Mezi pět knih, které bychom si toto léto měli podle Billa Gatese určitě, přečíst, patří memoárová Born a Crime od Trevora Noaha, syna africké matky a švýcarského otce, vyprávějící o životě v jižní Africe. The Heart od Maylis de Kerangal vypráví příběh o transplantaci srdce, Hillbilly Elegy od J. D. Vance představuje čtenářům životní příběh autora, který vyrůstal u svých prarodičů v neutěšeném prostředí, ze kterého se mu podařilo se osvobodit. Knihu Homo Deus od Yuvala Noaha Harariho Gates doporučuje pro její provokativnost a zároveň chytlavost. Kniha prohlašuje, že principy organizované lidské společnosti tak, jak je známe, projdou v tomto století obrovským posunem. Posledním doporučovaným titulem je Fill Life Jimmyho Cartera, bývalého prezidenta Spojených států amerických.

Bill Gates books fb

Dnes nejčtenější

.