Zavřít reklamu

Je už skoro tradicí, že je po jablečných konferencích obrovský zájem o rozhovory s předními tvářemi společnosti Apple. Právě jeden takový se odehrál v talk show moderované Johnem Gruberem, kam si přizval Philipa Schillera (zastává pozici, která by se dala přirovnat k obchodnímu řediteli) a Craiga Federighiho (ředitel sekce softwarových inženýrů). Ti se v rozhovoru rozpovídali hlavně o představeném iMacu Pro, novém operačním systému a budoucnosti Mac App Store.

Soukromí až na prvním místě

Federighi se na úvod rozpovídal o prohlížeči Safari, který už na konferenci označil jako nejrychlejší prohlížeč. Vyzdvihl jeho kvality a zdůraznil nová vylepšení, které se ho týkají. Podle jeho slov klade Apple pořád velký důraz na soukromí. Přesvědčit nás o tom má například nová funkce u macOS High Sierra, která po nás maže jakékoliv stopy o navštěvování různých webů. Sledování a podobné věci za účelem reklam by tak měly být eliminovány.

Na otázku, zda je vývoj jablečných produktů tak časově náročný i kvůli již zmíněné vysoké úrovni soukromí, odpověděl Federighi následovně: „Myslím, že je to takhle správně. Některé věci prostě trvají déle, než se opravdu povedou. Od nápadu k uskutečnění občas vede dlouhá cesta. Než jsme byli schopni vymyslet opravdu bezpečnou a šifrovanou synchronizaci informací například o Siri, trvalo to vcelku dlouho.“

Přesto všechno se však oba muži shodují na tom, že je zachování soukromí pořád pro Apple prioritní a bude se snažit tyto možnosti ještě více rozvíjet. V plánu jsou totiž další využití cloudového uložiště, které podle nich ještě trochu posílit potřebuje.

iMac Pro si své zákazníky určitě najde

Když přišla řeč na nový iMac Pro, ujal se slova pro změnu Phil Schiller. Ten hovořil hlavně o tom, že je celý Apple přesvědčen, že jsou na trhu přesně takoví zákazníci, kteří přesně takovýto iMac potřebují.

„Víme, že existují zákazníci napříč všemi našimi počítači, kteří vyžadují obrovský výkon v sympatickém obalu. Pokud jim to můžeme nabídnout v našem novém iMacu Pro, uděláme to. Náš nový produkt dokáže všechny extrémně náročné operace za zlomek času, tak proč ho zákazníkům nedopřát. A lidé jsou zatím nadšení. Všichni nám na otázku, jestli se jim nový iMac líbí, odpovídají, že si nikdy ani nedokázali představit, že by vůbec něco takového mohli mít,“ uzavřel.

Schiller pak připomněl jablečnou ideu, která hovoří o tom, že počítače Mac by měly být pořád o krok před konkurencí či minimálně vyrovnanými soupeři.

iPad je skvělý právě svou odlišností

Od iMacu přešla plynule řeč i k novým iPadům Pro. I z těch je dvojice předních tváří Applu doslova nadšena. Za jeho největší výhodu pak považují opravdu kvalitní displej.

Konkurence se soustředí spíš na rozlišení. My se naopak zaměřujeme na hloubku barev a obnovovací frekvenci. Myslíme si, že právě na těchto dvou věcech stojí cesta k vítězství. Dokážeme vytvořit opravdu skvělý jas na výborně vytonovaném displeji. A upřímně myslím, že náš tým v tomhle ohledu dělá opravdu neuvěřitelnou práci.“

Snažíme se věci dělat lépe, proto vznikl i HomePod

Mezi dalšími nepodstatnými věcmi pak přišla otázka na nový HomePod. Moderátor se odborníků ptal na porovnání HomePodu s iPod Hi-Fi (jablečný reproduktor pro iPod). Shiller na tuto otázku reagoval vcelku šalamounskou odpovědí. Vysvětlil totiž, že je někdy potřeba udělat věc znovu a líp, aby pak měla smysl a využila plný potenciál myšlenky.

„Někdy se o některé věci prostě musíte pokusit znovu, aby byly opravdu správné. Teď je jiná doba, uteklo mnoho času a my se nacházíme v jiné situaci. Tehdy to bylo jiné. Náš tým na audiotechniku je teď neuvěřitelně schopný. Podívejte se třeba na iPhone 7 se stereo reproduktory, ozvučení v iPadech Pro či úžasné AirPods. Tohle už něco vypovídá,“ okomentoval Schiller nynější situaci.

Vylepšení Mac App Store

Předposledním bodem, který určitě stojí za zmínku, je plánované vylepšení Mac App Store. Oba muži hovořili o tom, že po změně App Store v iOS 11 je určitě řada i na změnu v macOS. Podle nich jsou totiž nynější story zastaralé a poněkud zanedbané. Apple je dokonce ochotný investovat další nemalé prostředky do jeho zlepšení. Ptáte se proč? Představitelé Applu na tuto otázku odpověděli vcelku jednoduše. Prostě proto,že  s ním ještě nejsou spokojeni a až s ním spokojeni budou, můžou si s vylepšováním dát pohov.

Uniklé informace nás mrzí

Těsně před koncem došla řeč i na problematiku úniku informací před plánovaným představením nových hardwarů a softwarů. K tomuto tématu moderátor poznamenal, že je únik softwarů sice opravdu ojedinělý, za to hardwary se ven dostávají jako na běžícím pásu. Schiller na to reagoval tvrzením, že se Apple snaží tyto úniky co nejvíc eliminovat. Nicméně přiznává, že vymýtit se nejspíš nepodaří nikdy. Jedním dechem však dodává, že každý únik je velkým zklamáním pro lidi, kteří na nových produktech usilovně pracují a chtějí je představit světu jako úplnou novinku.

Kolem produkce nových produktů je opravdu hodně práce. Je do ní zapojeno relativně velké množství lidí, a proto je velmi náročné ohlídat veškeré úniky. Ačkoliv se opravdu snažíme, v tomto ohledu nejspíš nikdy dokonalí nebudeme,“ posteskl si Schiller.

Mac Roundtable Conversation
Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.