Zavřít reklamu

Soubory s koncovkou MP3 zná téměř každý, kdo se někdy setkal s počítačem a informačními technologiemi celkově. Tento populární formát je tu s námi již více jak čtvrtstoletí a nyní se zdá, že se jeho éra chýlí ke konci. Fraunhoferův institut, hlavní organizace odpovědná za vydávání licencí pro kodéry a dekodéry, dnes oznámila, že přestala koncem minulého měsíce formát MP3 oficiálně licencovat.

Za obrovskou popularitou MP3 stál také Apple, nyní ale také stojí za jejím zánikem. Byl to právě iPod, který proměnil digitální hudební přehrávače v zařízení pro masy a používal formát MP3. Apple však po dvou letech od uvedení prvního iPodu (2001) představil formát AAC. Německý Fraunhoferův institut nyní říká, že pro lepší a kvalitnější způsob uchovávání hudby je vhodnější AAC (Advanced Audio Coding). Jde o formát, který je efektivnější a vhodný pro streamování, proto ho používají například i rádia.

Za zmínku stojí, že se Apple s AAC dostal i do problémů kvůli vložení DRM (Správa digitálních práv) do své verze AAC. To vedlo až k antimonopolním žalobám, které tvrdily, že společnost Apple neoprávněně bránila zákazníkům iTunes používat konkurenční zařízení. Soudní spory byly nakonec spojeny a Apple vyhrál. V roce 2007 Apple přestal používat DRM a místo toho vložil do souboru AAC doklad o nákupu. Původ tak mohl být sledován, pokud byl sdílen v sítích peer-to-peer.

Mp3 fb

Zdroj: NPR

Dnes nejčtenější

.