Zavřít reklamu

FLAC or MP3 - iconČasto si možná kladete otázku toho, zda by mohla být vaše hudba v iPhonu, iPadu, iPodu či Macu o něco lepší a vy byste si tak mohli užívat svá oblíbená alba jak nejlépe to jen jde. Samozřejmě to lze, ovšem má to svá omezení a vše je závislé na několika aspektech. Základem toho všeho je však důležité mít hudbu ve správném formátu, jelikož od toho se vše ostatní odvíjí dále. Pojďme se tedy podívat na to, jak vlastnit kvalitní hudbu, kdy a proč ukládat hudbu do bezztrátových formátů a jaké to má výho či nevýhody.

Zvukový formát MP3
Jistě se všichni shodneme, že nejpoužívanějším formátem v oblasti hudby je MP3. Ten se proslavil především díky své vysoké kvalitě v závislosti na malé velikosti výsledného souboru. MP3 je však ztrátově kompresní formát, což znamená, že při konverzi z původní nahrávky do MP3 dochází ke ztrátám, jelikož celý princip komprese je založen na vynechání informací, které člověk neslyší nebo je běžně subjektivně nevnímá. Ve výsledku v podstatě nic nepoznáte, ovšem podvědomě nemáte z výsledné skladby tak uspokojivý pocit jako v případě, kdy by tyto informace vynechány nebyly. Navíc v oblasti mluveného slova rozdíl znát je, jelikož je se často stává, že při kompresi je ztlumena první a poslední slabika slova a zkráceny pomlky mezi slovy, tudíž výsledný dojem nemusí působit nejlépe, není to však pravidlem.

Zvukový formát FLAC
V případě, že o tyto informace přijít nechcete přichází na řadu formát FLAC. Jedná se totiž o bezztrátový formát, tudíž veškeré informace jsou zachovány přesně tak, jak byly nahrány. To má za výsledek větší objem dat a tedy i výsledného souboru. FLAC je vhodný používat především v případě, kdy chcete z originálního CD dostat veškeré skladby do vašeho PC nebo Macu a disk tím tedy zazálohovat, abyste v situaci, kdy se vám disk zničí nebo ztratí měli veškeré skladby přesně v takové kvalitě, jako byly původně na CD.

Nedává však žádný smysl překonvertovávat současné audio soubory uložené v MP3 do FLAC. Nedocílíte tím zlepšení kvality, ale opět zůstane zachována taková, jaká byla ve formátu MP3. FLAC se tedy vyplací především ve výše zmíněném příkladě nebo si požadované skladby v tomto formátu přímo zakoupit. Prodejci nabízející skladby v tomto formátu si však za FLAC říkají často o vyšší částku. Na řadu tedy přichází otázka: Vyplatí se vůbec mít své skladby ve formátu FLAC? K přehrání a převodu formátu FLAC můžete využít různé aplikace.

Kdy použít FLAC?
V situaci, kdy posloucháte svou hudbu především z iPhonu či jiného iOS zařízení při jízdě do školy či do práce prostředkem hromadné dopravy nebo při chůzi městem můžeme v klidu říci, že to cenu nemá. Výsledný rozdíl totiž nepoznáte. Navíc je poměrně důležité vlastnit kvalitní sluchátka a dovolím si říci, že sluchátka EarPods, která jsou dodávána společně s iPhonem a dalšími iOS zařízeními, výhodu formátu FLAC nedokážou využít.

Něco jiného je ovšem poslech v domácím prostředí z kvalitních reproduktorů. V případě použítí námi recenzovaného Hi-Fi systému od JBL s názvem Authentics L16 totiž rozdíl mezi MP3 a FLAC zajisté poznáte. Dle ceny zmíněného produktu snadno vydedukujete, že je potřeba si za kvalitu připlatit. Samozřejmě není to pravidlem a FLAC lze rozpoznat i s produktem z nižší cennové kategorie. Vhodným příkladem mohou být opět námi dva recenzované reproduktory. Konkrétně Omni 10 a Omni 20 od společnosti Harman/Kardon.

Apple LossLess (FLAC od Apple)
S formátem FLAC a iOS zařízením to ale není tak jednoduché, jak se může na první pohled dát. Apple zařízení s iOS totiž FLAC přímo nepodporují a je potřeba použít další aplikaci. Je tu však alternativa přímo od Applu s názvem Apple LossLess (ALAC). Jedná se o takovou Applovskou verzi FLACu, samozřejmě s několika rozdíly. Tím hlavním je asi to, že ALAC není náročný na dekompresi, tudíž může být bezproblémově použit i v přístrojích s omezeným množstvím energie, jako je například iPhone, iPod či iPad.

Ke konverzi do Apple LossLess formátu můžete použít software X Lossless Decoder, který je dostupný pro Mac OS X zdarma a kromě zmíněné konverze nabízí ještě několik dalších funkcí. Více o XLD se můžete dočíst v níže odkazovaném článku, kde se dočtete, jak s programem pracovat a co vše nabízí.

FLAC

Dnes nejčtenější

.