Zavřít reklamu

Máte pocit, že jsou všechny informace, které zveřejňujete na svém Facebooku, bezpečné a neškodné? Ne tak docela. Určitě se totiž alespoň v jednom z následujících bodů najdete. A pokud se opravdu najdete, bylo by nejlepší zrovna tento údaj odstranit. V opačném případě si zaděláváte na pořádný malér a ulehčujete potencionálním zločincům nějakým způsobem poškodit právě vás. K vašim údajům má totiž v tuto chvíli přístup více než miliarda registrovaných uživatelů Facebooku a tudíž více než miliarda možných pachatelů.

1. Datum narození

Údaj, který má většina z nás na svém profilu, o nás vypovídá daleko více, než bychom sami čekali. V kombinaci s vaším jménem a přesnou adresou bydliště není moc problém ke zjištění dalších osobních informací, jako třeba detaily o bankovních účtech či věcech, které by byly též snadno zneužitelné.

2. Telefonní číslo

Pokud nemáte rádi otravné telefonáty s různými průzkumy, nabídkami nebo reklamami, rozhodně své číslo nepouštějte jen tak ledabyle do světa. Může se totiž stát, že přijde opět do rukou nesprávnému člověku a hned máte co dočinění s otravným stalkerem. Telefonní číslo proto dávejte jen správným lidem.

3. Fotky dětí nebo mladších členů rodiny

Když bychom opominuli fakt, že vaše děti určitě nechtějí za pár let určitě nalézt své fotky s přihlouplými komentáři na vašem profilu, zajistíte jim i větší bezpečnost. Nikdy totiž nevíte, jestli se právě na vaše fotky právě nedívá nějaký psychopat, který právě takovéto záběry vyhledává.

4. Sdílení aktuální polohy

V poslední době se rozmohl trend sdílení své současné polohy pomocí Facebooku. Taggováním své polohy však můžete ulehčit potencionálním pachatelům hned dvě věci. Za prvé jim dáváte do rukou krásně přehlednou mapu, kde vás právě najdou. Za druhé sdílením své polohy doma velmi snadno odkryjete svoji přesnou adresu, která je též velmi snadno zneužitelná jak jsme si uvedli výše.

5. Fotografie či informace o kreditních kartách

I takto hloupé nápady opravdu uživatelé Facebooku už měli. Že se jedná o opravdu špatný nápad snad ani není třeba vysvětlovat. Platit kartou online se dá velmi jednoduše i s minimem platebních údajů, stačí k tomu de facto jen tři věci. Využívání veřejných Wi-Fi sítí k bankovním převodům či platbě faktur také není moc dobrý nápad.

6. Kdy a kam jedete na dovolenou

Tímto příspěvkem dáte zlodějům neoficiální pozvánku k návštěvě vašeho bytu či domu. Mnohokrát se totiž stalo, že si zloději vybrali k vykradení nemovitosti právě tu dobu, kdy byla rodina na dovolené. Samozřejmě to mohla být náhoda, prevence je však určitě důležitá. V zahraničí se například objevily případy, kdy pojišťovny vykradeným domácnostem odmítly vyplatit pojistky právě kvůli tomu, že takovýto příspěvek někam přidali a nedodržely tak všeobecně známé bezpečnostní pokyny.

7. Fotky letenek

V čase letních prázdnin na nás na Facebooku, Twittru či Instagramu vyskakují stovky fotek letenek a jiných cestovních dokladů, které tam hrdí cestovatelé s radostí sdílí. Takováto letenka však může skrývat daleko více, než si myslíte. Mnoho osobních informací lze vyčíst z čárového kódu či QR kódu, který už dokáže přečíst každý průměrný smartphone. Když se pak takovýto kód dostane do rukou nějakého lepšího IT specialisty, dokáže z něj vyčíst takřka vše, co jste například letecké společnosti poskytly ze svých dokladů totožnosti. Zneužití je pak opravdu hračka.

facebook-fb-3

zdroj: noizz

Dnes nejčtenější

.