Zavřít reklamu

Přestože se uživatelé Macu obvykle nebojí o své bezpečí co se týče nákazy malwarem a spywarem, některí opatrní jedinci by mohli ocenit aplikaci, která zobrazí upozornění, pokud se nějaký proces v počítači rozhodne využít přístup k přední kameře nebo mikrofonu. S pomocí bezpečnostní aplikace nazývané Oversight si můžete tato upozornění zobrazovat pokaždé, když se aplikace nebo proces bude snažit aktivovat nahrávání.

Aplikace Oversight

Vývojář aplikace Oversight vysvětluje, jaké jsou důvody k užívaní takového nástroj jako je zrovna Oversight:

„Jednou z nejzákeřnějších akcí, které malware dělá, je zneužívání našich hardwarových audio a video nástrojů a nahrávání dat bez vědomí uživatele. Macy samozřejmě nejsou imunní malwaru jako například OSX/Eleanor, OSX/Crisis, OSX/Mokes a ostatním. Všechny se pokoušejí špehovat uživatele OS X. OverSight neustále monitoruje systém a upozorňuje uživatele pokaždé, když je interní mikrofon aktivovaný nebo je zapnuta vestavěná kamera. A ano, zatímco LED webkamery se zapne vždy, když je spuštěna relace, nový výzkum ukázal, že malware může do takových existujících relací (FaceTime, Skype, Google Hangouts apod.) skrývat a nahrávat audio i video bez možnosti odhalení.“

Máte také z podobných nákaz počítače strach? Pokud ano, můžete si zdarma stáhnout aplikaci Oversight, která se lehko instaluje na macOS i OS X. Přesný postup instalace je uvenen na oficiálních stránkách.

Jakmile aplikaci nainstalujete, bude si běžet potichu na pozadí a upozorní vás pokaždé, když se kamera nebo mikrofon v Macu aktivují. Pokud je proces vyžadující audio nebo video v pořádku, jednoduše mu to povolíte, pokud se vám ale příliš nezamlouvá, je možné ho i zablokovat.

Mějte na paměti, že aplikace Oversight vás neupozorní na to, zda je program spouštějící mikrofon nebo kameru bezpečný nebo nebezpečný. Toto rozhodnutí je jen na vašem uvážení. Řešení aplikací je poněkud vzhlednější, než lepit na kameru nějaký krycí papírek jako to dělá například mnoho odborníků z FBI. Využití aplikace nemusí být jen tak ojedinělé, stávají se případy, kdy i webové stránky žádají o přístup k mikrofonu i když k tomu některé nemají vůbec žádný důvod.

Zdroj: OS X Daily

oversight fb

 

Dnes nejčtenější

.