Zavřít reklamu

V současné době je Windows nejrozšířenějším počítačovým operačním systémem. Do jisté míry je více přizpůsobitelný než macOS a podporuje ho větší počet aplikací. Na druhou stranu počítače od Applu jsou známé svou spolehlivostí, svižností, skvělým designem nebo třeba výbornou podporou ze strany společnosti.

Pokud jste dlouholetými uživateli počítačů s Windows a rozhodli jste se pro změnu, můžete se v prvních pár chvílích užívání macOS cítit zmateně. Někteří mohou být i nespokojení, ale věříme, že je to jen otázka zvyku. Aby se vám se softwary od jablečné firmy pracovalo lépe, nabízíme zde pár jednoduchých návodů, jak si aktivovat vychytávky, které znáte z Windows již mnoho let.

Zobrazení plochy najetím myší do pravého spodního rohu obrazovky

Na Windows stačilo najet myší do pravého rohu hlavního panelu a zobrazila se plocha. Takovou možnost máme v macOS také. Otevřete Předvolby systému > Mission Control > Aktivní rohy… (levý spodní okraj). Nyní nastavíte, co se má stát v momentě, kdy najedete myší do příslušného rohu obrazovky. Nastavení z Windows by pak odpovídala volba: pravý spodní roh > Plocha.

hot-corners-desktop

Smazání souboru pomocí tlačítka delete

U počítačů s Windows je běžné mazat soubory klávesou delete. Možná jste si všimli, že v případě Applu tomu tak není, je to však velmi podobné. Pro smazání položek využijte klávesovou zkratku cmd + delete.

Smazání znaků vpravo od kurzoru

Jistě jste zaregistrovali, že na některých klávesnicích Apple je je pouze tlačítko pro mazaní znaků směrem doleva. Mazat znaky směrem doprava je však také možné a je to dokonce velmi jednoduché podobně jako v návodě výše. Tentokrát stačí stisknout klávesnice fn + delete.

Vyvolání „správce úloh“

Obdoba tohoto okna v macOS také existuje. V podání Applu vám umožní ukončit neodpovídající aplikace nebo například restartovat Finder. Vyvoláte jej klávesovou zkratkou alt ⌥  + cmd ⌘  + esc ⎋. Druhý způsob, jak se dostat k tomuto správci je Nabídka apple   > Vynutit ukončení.

force-quit-mac

Dnes nejčtenější

.