Zavřít reklamu

Včera odpoledne jsme psali o tom, že Apple potají aktualizoval nabídku svého vlajkového počítače Mac Pro. Stalo se tak poměrně potichu, bez žádného velkého humbuku okolo. Jedná se totiž jen o lehkou aktualizaci, jelikož ta nejzásadnější rozazí až příští rok, kdy kromě zcela nového Macu Pro dorazí také nové Apple Thunderbolt monitory, které nové pracovní stanice doplní. Včerejší aktualizace komponent se ovšem nesla ve znamení snižování cen za doplňkové upgrady. Pojďme se podívat, jak se tyto cenové propady projevily.

Co se tedy v nové aktualizaci změnilo? Apple zcela vyřadil čtyřjádrové procesory a základem nabídky je tak 6 jádrový Xeon taktovaný na 3,5GHz s 12MB L3 cache. Pokud si budete chtít připlatit za 8 jádro, připravte si bezmála 24 tisíc korun. I přes tuto horentní sumu se nově jedná zhruba o polovinu toho, co si za stejnou operaci Apple účtoval předtím. Vrcholný 12 jádrový procesor je za příplatek 62 tisíc korun (oproti předchozímu příplatku zhruba 90 tisíc korun).

Stejně jako u procesorů, klesly i ceny vylepšených grafických akcelerátorů. Současná změna z dvojce FirePro D500 na dvojci D700 vyjde na 6 400 korun, oproti předchozím zhruba 20 tisícům. Naopak příplatky za další RAM a pevné disky zůstaly beze změn. Kompletně vymaxovaný Mac Pro vás tak vyjde na nějakých 222 tisíc korun, bez jakéhokoliv příplatkového softwaru a periferií. Jedná se tak o slevu nějakých zhruba 50 tisíc korun.

Mac Pro FB

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.