Zavřít reklamu

Originální počítače Apple I jsou dnes obrovskou raritou. Jejich prodeje v aukcích dokáží vygenerovat sumy až na hranici jednoho milionu dolarů, jako se tak stalo například loni. V současné době existuje jen velmi malý počet těchto prvních Apple počítačů a pokud se nějaký objeví v aukci, je kolem obrovské pozdvižení. Funkčních kusů je v současné době jako šafránu a těch ve skvělé, resp. téměř nedotčené kondici je ještě méně. Jeden takový se nyní objevil na videu a vy si tak můžete prohlédnout, jaké to zhruba bylo si v roce 1976 koupit Apple I (za 666,66 dolarů) a poprvé jej zapojit.

O tento skvostný exponát se podělil američan Glenn Dellimore, který jej dočasně věnoval Londýnskému Victoria & Albert’s Museum, kde byl součástí expozice s názvem You Say You Want a Revolution? Records and Rebels 1966-1970. Muzeum na YouTube umístilo video, které dokumentuje příjezd počítače do muzea, vybalení a následné zapojení přesně tak, jak by probíhalo před čtyřiceti lety.

Apple I Glenna Dellimora má díky svému stavu hodnotu zhruba 800 tisíc dolarů. Není tedy překvapením, že jej přenáší ve vystlaném ocelovém kufříku, který je důkladně uzamčen a ještě je za pomocí pout připevněn k ruce svého majitele. Tento konkrétní Apple I je v naprosto bezchybném stavu. Podle komentářů odborníka vypadá, jakoby byl právě dodělaný Stevem Wozniakem.

Apple-I-Auction-Team-Breker-780x412

Zdroj: Cultofmac

Dnes nejčtenější

.