Zavřít reklamu

První polovinu loňského roku se v souvislosti s iPhony nemluvilo téměř o ničem jiném, než o honu FBI o prolomení zařízení, které patřilo teroristovy z kalifornského San Bernardina. Celý spor se táhl nesmírně dlouho a vyšly o něm napsány strany textu. Ve finále pak ukázalo, že FBI telefon prolomit nedokázala a tak si musela najít externí společnost, která to udělá za ně. Ze společnosti Cellebrite se tak přes noc staly hvězdy.

Už se toho ví poměrně dost o tom, jak se to lidem v Cellebrite podařilo. Psali jsme o tom například zde. Co se ovšem neví je fakt, kolik za tuto operaci FBI zaplatila. A právě toto zamlčování se nelíbí třem americkým televizním společnostem, které se tak obrátily na soud s tím, aby přinutil FBI tuto částku sdělit veřejnosti.

Jedná se o giganty v oboru informací a zpráv, jmenovitě o Associated Press (AP), Vice Media a USA Today. Tyto tři společnosti na podaly na FBI hromadnou žalobu s tím, že žádají bezprostřední zveřejnění sumy, který musel úřad za prolomení iPhonu zaplatit. V minulosti se spekulovalo o částce kolem milionu dolarů, daňové poplatníky pak může rozčilovat to, že se v prolomeném telefonu nevyskytovalo zhola nic důležitého.

Na základě této žaloby vydal úřad stostránkový dokument, ve kterém se nacházelo spoustu zajímavých informací o celé kauze. To nejdůležitější, tedy informace o obnosu zaplaceném společnosti Cellebrite, bylo ovšem cenzurováno. Dá se tedy očekávat, že se američtí novináři jen tak odbýt nenechají.

Apple vs FBI passcode

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.