Zavřít reklamu

Apple začal odstraňovat z iOS App Storu aplikace, které jsou původem z Íránu. Společnost Digikala, jeden z gigantů na poli e-commerce, zaznamenala, že její aplikace před pár dny z App Storu zmizela.

Zdá se, že odstranění aplikace souvisí s mezinárodním obchodním právem. Pro Írán neexistuje žádný oficiální App Store, proto startupy a vývojáři často registrují své aplikace mimo zemi, aby se do obchodu dostaly. Apple umožňoval registraci íránských aplikací v App Storu od září roku 2016. Společnost Digikala provozuje platební systém s názvem Shaparak, který je zcela izolovaný od mezinárodních systémů. Teoreticky to znamená, že pravidlům a podmínkám, stanovených Applem, neodporuje.

Předpisy a sankce pro íránské transakce blokují íránský trh, který je domovem pro 82 milionů lidí, z nichž 40 milionů vlastní a používá smartphony. Podle serveru Techrasa Apple íránským vývojářům, kteří se snaží nahrát do obchodu své aplikace, následující sdělení:

„Pro území Íránu bohužel není k dispozici žádný App Store. Kromě toho aplikace, usnadňující transakce pro podniky či subjekty se sídlem v Íránu, nemusí být v souladu se sankcemi a nařízeními pro íránské transakce. Z těchto důvodů nejsme v tomto okamžiku schopni přijmout vaši žádost. Doporučujeme vám, abyste ji zopakovali ve chvíli, kdy mezinárodní obchodní zákony projdou revizí.“

appstore-update-ipad-fb

Zdroj: MacRumors.com

Dnes nejčtenější

.