Zavřít reklamu

Absurdní soudní spory s obrovskými korporacemi jsou v USA na denním pořádku. Jeden takový přiblblý spor se objevil i nyní. Hlavní roli hraje Apple a jeden obyvatel americké Kalifornie, který přichází s hromadnou žalobou, jejíž cílem je zákaz prodejů iPhonů v Kalifornii do té doby, dokud Apple do svého telefonu neimplementuje funkci, která by zakazovala používání mobilního telefonu za volantem. Podle autora žaloby totiž Apple upřednostňuje vydělávání peněz před bezpečností svých zákazníků tím, že jim umožňuje bezproblémové používání telefonu za volantem. 

Za hromadnou žalobou stojí jakýsi Julio Ceja, který si představuje, že by měl Apple do iPhonu zakomponovat takovou funkci, která telefon uzamkne v případě, že si majitel sedne za volant. Dokud takovýto mechanismus v telefonu nebude, Ceja vyžaduje, aby se prodej iPhonů v Kalifornii přerušil. Tento mechanismus by měl být přidán skrze update iOS tak, aby jej mohli používat všichni dosavadní majitelé telefonů. Julio Ceja po Applu nechce žádné „odškodné“ ani jiné finanční kompenzace. Pouze vyhovění tomuto požadavku a proplacení nákladů na soudní výlohy.

Podle žalobce je Apple se svým lvím tržním podílem jedním z hlavních viníků nehod, způsobených manipulací s telefonem během řízení. Absence takovéhoto bezpečnostního mechanismu je tak vskutku zarážející a šokující. Apple na podobné funkci v minulosti pracoval, alespoň to dokazují některé patenty. Do praxe se ovšem nic nedostalo. Další informace o tomto nadcházejícím sporu se dozvíte zde. S největší pravděpodobností ovšem (jako již tradičně) k žádným změnám nepovede.

distracted-driving

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.