Zavřít reklamu

Článek z PCexpresPřed pár lety, když se objevily první telefony se zabudovaným fotoaparáty, internet zaplavily články o příchozí hrozbě úplné ztráty soukromí. Naštěstí se tato hrozba nepotvrdila a kvalita foťáku je jedním z rozhodujících faktorů při výběru nového smartphonu, protože ty dnes dokáží nahradit běžné kompaktní a digitální fotoaparáty. Jak však využít maximální potenciál „smartfónového“ fotoaparátu a dělat zajímavé a krásné fotky? Viz následujících 7 fotografických tipů, o kterých jste netušili, že váš telefon umí.

1. Vyzrajte aplikacemi
Myslíte si, že kterákoli fotka může vypadat dobře po úpravě v aplikaci na úpravu fotek? Částečně to pravda je. Určitě dokážete nevýraznou fotku se špatnými barvami mírně ozvláštnit. To však, pravděpodobně není to, čím chcete vaše fotky odlišit.

Naučte se získat kontrolu nad tím, jak bude finální fotka vypadat. Přesně na to jsou určeny fotografické aplikace. Jako první musí aplikace obsahovat možnost výběru zaostřování a expozice. Některé smartphony, jako například iPhone, to umožňují standardně. Pokud váš smartphone nepodporuje manuální nastavení fotky, nezoufejte a stáhněte si na to aplikaci.

Obě z těchto důležitých manuálních nastavení získáte po nainstalování Open Camera nebo HD Camera Ultra pro Android. Patří to k základním pomůckám pro krásné a osobité fotografie.

Další sada aplikací, kterou byste měli mít, by vám měla dovolit upravit základní věci jako kontrast, vyvážení bílé, saturaci a jas. Většinu fotek je možné v smartphonech výrazně zlepšit úpravou kontrastu barev nebo jasu. Vyzkoušejte proto nejprve aplikace jako Snapseed, Cymera, BlendPic, Motion Shot nebo Adobe Photoshop Expres a pohrajte si s vašimi fotkami.

pcexpres-7-fotografickych-triku-8

2. Pohrajte si s kompozicí
Může to znít triviálně, ale základem dobré fotky je správná kompozice. Jednoduchou pomůckou je zobrazení pomocných čar, tzv. grid lines, které slouží jako vodící šachovnice obrazu. Nejenže vám pomohou vyfotit rovný horizont, ale naučí vás správné kompozici, která rozlišuje mezi obyčejnou a skutečně zajímavou fotkou.

pcexpres-7-fotografickych-triku-7

3. Zaměřte se na jeden objekt
Většina zajímavých fotek zobrazuje pouze jeden objekt. Navíc je jednodušší zachytit správnou kompozici, pokud je na fotce jeden nosný prvek. Věnujte trochu času „ťukání“ po obrazovce na správné zaostření a naučte se využít prázdný prostor na fotce tak, aby vyfocený prvek vynikl. Za takový prostor můžeme považovat oblohu, vodu, pole nebo prázdnou stěnu.

Tip profíka: Po pořízení objektu fotku otevřete v aplikace Snapseed a použijte nástroj „Selective Adjust“, díky kterému dokážete měnit jas, saturaci a kontrast barev pouze vyfoceného objektu, na který jste zaostřovali.

pcexpres-7-fotografickych-triku-6

4. Najděte zajímavou perspektivu a využijte odraz
Netradiční úhel nebo zachycení objektu v odrazu dokáže vytvořit skutečně krásnou fotku. Oba z těchto prvků se můžete naučit využívat při fotografování přes smartphone. Pro fotky s odrazem nemusíte fotit pouze vodní hladinu, ale můžete využít louže, kovové prvky jako nerez, skleněné poháry nebo sluneční brýle.

Tip profíka: Pokud vyfotíte fotku, na které později spatříte křivou perspektivu, použijte aplikaci SKRWT, kterou tento nedostatek jednoduše upravíte.

pcexpres-7-fotografickych-triku-5

5. Vnímejte světlo a vodicí linie
Pokud se naučíte vnímat přirozené světlo a pracovat s ním, nesrovnatelně zvýšíte krásu vašich fotek z telefonu. Dobré světlo je takové světlo, které fotce dodá tvar a hloubku. Focení v interiéru pod umělým světlem nebo v exteriéru v době oběda během slunečného dne není dobré světlo na fotografování. Fotky jsou v něm ploché, nudné, bez jakýchkoliv stínů a barevných odstínů. Při focení telefony hledejte světlo, které má jasný směr a barvu. Například při východu a západu slunce, při bočním světle nebo okně, přes které do místnosti proniká denní světlo. Vodicí linie vám pomohou upoutat pozornost a odpoutat ji z jedné části fotky na jinou. Jsou to prvky, které vám udeří do očí jako první a až později na fotce spatříte méně dominantní objekt.

Tip profíka: Jako vynikající vodicí linie můžete použít schody, cestu, železniční trať nebo klikatou cestičku v lese.

pcexpres-7-fotografickych-triku-4

6. Hledejte symetrii a opakující se vzor

Symetrické fotky působí nesmírně elegantně a téměř pokaždé vytvoří estetickou fotku. Na druhé straně jsou fotky s opakujícím se vzorem, které působí stejně harmonicky.

Tip profíka: Skutečně krásné a detailně symetrické fotky docílíte jedině s použitím grid lines. Pokud symetrii nenajdete ve své přirozené formě, můžete ji sami vytvořit upravením kompozice a přidáním prvků.

pcexpres-7-fotografickych-triku-3

7. Foťte momentky nebo originální fotky s myšlenkou
Základním posláním kvalitní a krásné fotografie je vyvolat v lidech emoci nebo zachytit jedinečný moment. To se dá docílit zejména zachycením momentek, které nejsou pózované. Foťte své blízké, když vás nevidí a určitě zachytíte moment, který bude vyzařovat atmosférou a prožitými pocity. Jednoduchou a originální fotku můžete zachytit i když vytvoříte svéráznou kompozici objektu, který vzbudí určitou myšlenku nebo odrazí váš jedinečný nápad. Fotky jsou efektivnější nástroj jako text, pokud mají v lidech vyvolat emoce. Naučte proto vaše fotky mluvit.

pcexpres-7-fotografickych-triku-2
Vyzkoušejte:

Vodní fotografii
Mobil a kontakt s vodou představuje ve většině případů „smrtelnou“ kombinaci, ale i přesto je možné dělat tzv. vodní fotky, nebo spíš polovodní. Vezměte skleněný prázdný pohár, do kterého se vejde váš smartphone. Ponořte ho pod hladinu tak, aby se do něj nedostala voda a smartphone zůstal v suchý. Zaostřete na objekt nad hladinou a vytvořte zajímavou fotku, na které bude průřez vodní plochy a objektu nad hladinou.

Panoramatickou fotku během jízdy
Fotografování panoramatu patří mezi oblíbené formáty. Při focení však nemusíte stát na jednom místě a opatrně posouvat hledáček mobilu. Vyzkoušejte panoramatickou fotku během jízdy ve vlaku nebo autě.

Naklonujte se
Nepotřebujete ovládat Photoshop a slučování několika fotek dohromady. K tomu, abyste vytvořili zajímavou fotku, na které se naklonujete a zobrazíte se několikrát na jiných místech a v jiných polohách, stačí vám nastavení pomalé sekvence panoramatické fotky a promyšlení několika póz, které na fotce předvedete.

Vyzkoušejte funkci makro přes kapku vody
Našli jste detail, který by jste vyfotili jedině prostřednictvím funkce makro? Použijte k tomu malou kapku vody, kterou umístíte přímo na sklíčko objektivu vašeho telefonu. Nemusíte se bát, smartphone kapkou vody nepoškodíte, okolí objektivu je kvalitně utěsněno. Dejte však pozor, pokud se v blízkosti čočky nachází mikrofon nebo jiný otvor. Pokud si přece nejste jisti, můžete se pojistit nalepením průhledné pásky.

  • Článek pochází od PCexpres, kde vám opraví iPhone, iPad, Mac nebo kterékoli jiné zařízení
iPhone

Dnes nejčtenější

.