Zavřít reklamu

MacBooky jsou jedny z nejdražších notebooků na trhu, a tak je jasné, že při jejich pořizování každý hledá způsoby, jak ušetřit. Mnohdy tak uživatelé uvažují, zda by jim nestačila jen základní 128GB SSD, jelikož se jedná o rozdíl 6000 Kč, což není zrovna málo a nakonec v drtivé většině případů po menší kapacitě sáhnou. Po čase ale zjistí, že jsou malým úložištěm značně omezeni a je třeba neustále vše odkládat na externí disk nebo často hlídat, co všechno je v MacBooku stažené a nainstalované.

Jedinou cestou je tak vyměnit malé SSD za jiné s vyšší kapacitou. To se sice lehko řekne, ale hůře provede. U MacBooků Pro a Air vyrobených od roku 2013 má totiž Apple speciální ochranu, která znemožňuje si vyměnit původní SSD za jakékoli jiné. Donedávna tak majitelé MacBooku Air/Pro z roku 2013 a novějších neměli jedninou možnost, jak SSD upgradovat, ale před pár měsíci na trh dorazily nové SSD disky od společnosti OWC, které jako vůbec jediné na světě umožňují navýšit kapacitu úložiště v novějších noteboocích od Applu.

Sami máme v redakci MacBook Air z roku 2013, který disponuje základním 128GB SSD, což je pro naše potřeby málo. Jakmile se tedy objevila možnost upgradovat úložiště, okamžitě jsme si objednali disk OWC Aura s kapacitou 1TB. Samotnou recenzi disku pro vás ještě chytáme (aktualizace: recenzi již naleznete zde), ale v dnešním článku si ukážeme, jak vyměnit SSD v MacBooku Air 2013 nebo novějším.

Co budeme potřebovat

Pokud nechcete přijít o svá data, určitě budete potřebovat externí disk, na který provedete zálohu Time Machine nebo na něho překopírujete všechny pro vás potřebné soubory. Dále se může hodit minimálně 8GB USB flashdisk, ze kterého nainstalujete čistou instalaci systému macOS (OS X). Nářadí není potřeba kupovat, je totiž přibalené k samotnému disku od OWC. Pokud si jej ale i přesto chcete z nějakého důvodu objednat, pak budete potřebovat šroubováky Torx T5 a Pentalobe P5 (1.2mm).

Na začátek

Nejprve si zazálohujte celý počítač přes TimeMachine na externí disk. Pokud budete chtít nainstalovat opravdu čistý systém, pak si vytvořte instalační USB flashdisk macOS podle tohoto návodu. Pro MacBook si připravte nějakou měkkou podložku, na kterou si jej budete moci položit, abyste si nepoškrábali víko. Jakmile budete mít vše připravené, stačí postupovat podle následujícího návodu:

Výměna SSD

1) Vypněte MacBook a odpojte od něho nabíječku i všechny periferie

2) Zavřete Macbook a otočte jej spodním víkem směrem nahoru

3) Pomocí šroubováku Pentalobe P5 vyšroubujte všechny vyznačené šroubky

4) Jakmile budou všechny šroubky vyšroubované, uchopte spodní víko nahoře u výdechů a opatrně jej sundejte

5) Na víku bude zespodu prach, který můžete suchým hadrem otřít nebo kompresorem vyfoukat. Stejně tak můžete vyfoukat i MacBook, ale postupujte opatrně a při foukání do větráku jej přidržte, aby se neprotáčel.

6) Odpojte baterii od základní desky, konektor se nachází na levé stráně (viz 1. obrázek níže). Stačí opatrně zatáhnout za plastový pásek (viz 2. obrázek níže) a baterie se odpojí.

7) Nyní je čas vyndat z MacBooku staré SSD. To se nachází přibližně uprostřed nahoře (viz 1. obrázek níže). Pomocí Torx T5 vyšroubujte černý šroubek (viz 3. obrázek níže).

8) SSD vyndáte tak, že jej mírně nadzvednete a pohybem ze strany na stranu jej pomalu vysunete

9) Nyní můžete připojit nové SSD a opět přišroubovat

10) Opět připojte baterii, přiklopíte víko, zašroubujte všech 10 šroubků a zařízení opět otočte do normální polohy

Instalace systému na nový SSD

1) Připojte nabíječku, zapněte MacBook a při startu držte kombinaci kláves CMD + R

2) Objeví se zeměkoule (viz 2. obrázek níže), kdy se bude přibližně 5 minut načítat utilita systému

3) Nyní máte na výběr dvě možnosti: 1) Buďto můžete připojit externí disk s Time Machine zálohou a z nabídky zvolit Obnovit ze zálohy Time Machine, díky čemuž budete po obnově zálohy mít systém přesně takový, jako se starým diskem, jen nově budete mít mnohem více místa. 2) Můžete připojit instalační USB flashdisk, který jste si vytvořili na začátku podle návodu, na který jsem odkazoval výše a nainstalovat si čistý systém, čímž se vyvarujete případným chybám. Pokud volíte druhou variantu, pak stačí postupovat podle následujícího návodu.

Čistá instalace z USB flashdisku

Zde by se nabízela možnost zvolit rovnou z nabídky Znovu nainstalovat OS X, ale tím by se vám nainstalovala ta verze systému, se kterou se počítač prodával, což je u modelů z roku 2013 dnes již stařičký OS X 10.8. Proto je lepší nainstalovat nejnovější verzi systému z vytvořeného, instalačního USB flashdisku podle návodu níže.

1) Klikněte nahoře na Utility OS X a zvolte Ukončit Utility OS X

2) Objeví se vám okno, kde musíte zvolit Vybrat startovací disk…

3) Ukáže se další okno, kde vyberete USB flashdisk, na kterém je instalace macOS (flashdisk musí být připojený k MacBooku) a zvolíte Restartovat…

4) Restartujte počítač

5) Počítač se restartuje a nabootuje z vybraného flashdisku. Objeví se tabulka, kde musíte zvolit Instalace macOS a kliknout na Pokračovat

6) Nyní vyberte disk, na který se má nový systém nainstalovat (v našem případě OWC Aura SSD) a klikněte dole Nainstalovat.

Nyní už jen stačí postupovat podle instrukcí na obrazovce a po několika desítkách minut máte nový systém. Během nastavování systému můžete ještě obnovit ze zálohy Time Machine a mít tak všechny programy i soubory na nejnovější verzi macOS.

Co se starým SSD?

Staré SSD, které jste z MacBooku vyndali, si buďto můžete nechat jako náhradní pro všechny případy nebo jej vložit do rámečku a udělat si z něho další, ultrarychlý, externí disk. Samotné OWC nabízí ke svému SSD OWC Aura i speciální rámeček. Ten můžete zakoupit buďto přímo s diskem nebo samostatně. Rámeček je hliníkový, tenký a dokonale ladí k MacBooku. K samotnému rámečku dostanete ještě USB kabel a černý, stahovací pytlíček, aby se disk při přenášení nepoškrábal. Výměna je opravdu jednoduchá. O rámečku si ještě více povíme v samotné recenzi na OWC Aura, kterou pro vás již připravujeme.

macbook-air-owc-aura-ssd-vymena-fb

Dnes nejčtenější

.