Zavřít reklamu

V USA jsou na svá občanská práva po zásluze velice hrdí. Ústava a její dodatky jsou svátostí, nad kterou není. Proto se strhne obrovská lavina reakcí, chce-li Američanům někdo na tyto práva sáhnout. Zářným příkladem je 2. dodatek ústavy a jeho omezení, o které se mnoho politických skupin snaží již velice dlouho.

V současné době se rozhořívá další případ a další velká debata. Americké ministerstvo spravedlnosti totiž vydalo soudní příkaz, který legitimizuje přístup do obydlí jistých obyvatel a nutí je k tomu, aby bez vzdorování dali k dispozici své otisky prstů, které budou následně použity k odemčení všech potřebných elektronických zařízení, tedy samozřejmě i iPhonů nebo iPadů.

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát jako velký problém, pro USA, jejich občany a anglosaský právní systém to představuje obrovský obrat. Doposud se totiž vedly debaty o tom, zda-li se na otisk prstu vztahuje 5. dodatek ústavy či nikoliv. Tento, nově vydaný, soudní příkaz tyto debaty jasně utíná a nastavuje tak precedent, na kterém budou veškeré budoucí případy stavět.

5. dodatek ústavy USA totiž udává občanům právo nevypovídat v případě, že by jejich výpověď ohrozila je samotné. Nedobrovolné sejmutí otisků prstů, které může vést například k případnému objasnění trestného činu, je tak pod tímto dodatkem zahrnuto také. Nebo by být mělo. Nebo vlastně nikdo neví. Debata na toto téma se totiž v právních kruzích řeší již několik měsíců.

Hlavním problémem celé této kauzy je, že byl tento příkaz vydán za nespecifikovaných okolností. Jeho vydání nebylo adekvátně právně odůvodněno a experti se domnívají, že ministerstvo spravedlnosti pouze doufalo v to, že nově nabyté informace případu pomohou. Legitimitu samotného povolení tak zpochybňuje mnoho právních expertů. Někteří jsou velice rozhořčeni a tvrdí, že doposud nic takového neviděli.

iPhone 6s Touch ID home button FB

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.