Zavřít reklamu

Mnoho lidí nevěřilo tomu, že se Apple k podobnému kroku odhodlá, ale nakonec se tak opravdu stalo. Po měsících spekulací a různých úniků vyšlo najevo, že to Apple myslí s koncem 3,5mm konektoru vážně. Zatím tedy alespoň ve svých telefonech.  Jak se to společnosti vyplatí či nevyplatí se ještě nedá příliš předpovídat, můžeme si ale říci, co vedlo inženýry Applu k tomu, aby se k takovému kroku odhodlali. Po včerejší Keynote to bylo totiž jedno z nejčastějších témat, na které se novináři zástupců Applu ptali, když si zkoušeli nově představené produkty.

Novinářům odpovídali Greg Joswiak, Dan Riccio a Phil Shiller. První myšlenka o tom, že by mohli odstranit jack konektor přišla v rané fázi vývoje iPhonu 7. Inženýři totiž zjistili, že jim dělá problém umístění displeje v šasi telefonu. V iPhonu byl displej vždycky umístěn tak, že kabeláž z něj vedla kolem fotoaparátu a následně do slotu na základní desce. V případě iPhonu 7 to ovšem nebylo možné, jelikož se displejový kabel na své obvyklé místo nevešel – kvůli větší čočce a senzoru fotoaparátu.

Horní stranou to tedy nešlo, tak zkusili inženýři displej otočit tak, že by byl panel „vzhůru nohama“. V tomto případě se modul fotoaparátu vešel v pořádku, a i displej neměl příliš problém s tím, se do těla telefonu vejít – kabeláž měla dostatek prostoru. Výrobní prototyp ale odhalil, že od 3,5mm konektoru, který byl těsně vedle kabelu od displeje, se šíří obrovské interference, které ovlivňují jak hudební produkci, tak zobrazení displeje. Tato možnost tedy také nikam nevedla.

Na základě toho se vyzkoušelo, jaké by to bylo, kdyby telefon žádný jack konektor neměl. Najednou bylo vše bez problému. Fotoaparát se vešel i s velkou čočkou, displej nebyl ovlivňován interferencemi a navíc vznikl v těle telefonu prostor pro Taptic Engine a nový iPhone tak mohl získat inovovaný Home Button. Který následně pomohl, společně s odstraněním 3,5mm zdířky, ke zlepšené vodě odolnosti a splnění certifikátu IP67. Odstraněním 3,5mm konektoru tak sice Apple o jednu věc přišel, ale několik jich zároveň získal. To, společně s filozofií, že se jedná o konektor, který už je hluboko za zenitem, utvrdilo Apple v tom, že učinili správný krok. Jak moc správný byl uvidíme až za několik měsíců, až se projeví první prodejní výsledky.

iphone7plusairpods-800x288-1

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.