Zavřít reklamu

lock-iPhone-passcode iconJe to jen pár hodin, co Apple vydal nový update jejich mobilního operačního systému, s názvem iOS 9.3.5, který tak nahrazuje verzi 9.3.4, jenž tu je s námi teprve několik týdnů. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi iOS 9 před spuštěním zbrusu nového iOS 10, kterého se dočkáme doslova za pár týdnů. Důvod vydání současné verze je prostý – Apple přišel na tři poměrně zásadní bezpečnostní díry v systému, které bylo potřeba zalepit, a tak bez prodlení učinil. Podle informací serveru iDownloadblog Apple tyto chyby odhalil teprve před 10 dny. 

O chybách Apple informovali bezpečnostní experti Bill Marczak a John Scott Railton. Jedná se o bezpečnostní exploit, který komerčně využívala Izraelská společnost NSO Group, která se zabývá kybernetickou bezpečností, šifrováním a sledováním mobilních zařízení. Díry v zabezpečení umožňovaly společnosti NSO Group prodávat nástroj, skrze který bylo možné na dálku sledovat polohu a číst informace uložené v telefonu. Stejně tak jako program umožňoval použít mikrofon a fotoaparát telefonu bez ohledu na jeho uživatele. Celý spyware prý fungoval jako „duch“ a poškozený (sledovaný) uživatel neměl sebemenší tušení, že ho v zařízení má.

V popisu iOS 9.3.5 Apple tyto chyby v zabezpečení uvádí jako nedostatky v bezpečnosti systémového jádra. Respektive se mělo jednat o dvě díry, které umožňovaly aplikaci přístup ke knihovnám a paměti telefonu. Proto tedy všem výrazně doporučujeme, aby si svá zařízení neprodleně aktualizovali. Ti, co chtějí využívat jailbreak, by se naopak měli aktualizace vyvarovat.

iOS 9

Zdroj: iDownloadblog

Dnes nejčtenější

.