Zavřít reklamu

Retina MacBook Pro iconMacBooky (ale i desktopové iMacy a Macy) nikdy nebyly nijak extrémně výkonné stroje. Co se procesorů týče, vždy obsahovaly ty lepší mobilní čipy z nabídky, ale co se týče grafických karet, většinou to byla bída. Nižší modely si musely vystačit s integrovanou grafikou v CPU, ty vyšší pak dostávaly dedikovaná řešení, která ale stejně většinou nestála za to, jelikož mobilní řady GPU byly vždy silně podvyživené (až do letoška, ale to je na jiný článek). Dnes se však na Kickstarteru objevila kampaň pro zařízení, které vašemu Macu dodá pořádný grafický výkon.

V podstatě se nejedná o žádnou převratnou novinku. Lidé, co sledují dění okolo PC hardwaru, jistě ví, že s podobnou myšlenkou už koketuje mnoho výrobců déle než rok. Například Razer nedávno vyslal do světa jejich Core, což je v podstatě to samé. A o co vlastně jde? O externí box k PC/MacBooku/Macu, který se k počítači připojuje přes rozhraní Thunderbolt a který kromě dodatečného I/O obsahuje také PCI-E slot na osazení desktopové grafické karty. Čímž se logicky zvýší grafický výkon počítače, ať už kvůli hrám, renderingu či jiných graficky náročných úloh.

Výrobci na své Kickstarter kampani cílí hlavně na uživatelé MacBooků, a to zejména z důvodu zlepšení herních schopností, video editingu a možnosti využití virtuální reality. Hned z počátku se dle mého názoru jedná trochu o klamavou reklamu, jelikož virtuální realita s platformou Applu příliš mnoho nepočítá, tudíž se jedná o takovou polopravdu.

Tak jako každá KS kampaň, je i tato rozdělena do několika úrovní. První úrovní, na které dostanete zařízení The Wolfie, je na 269 dolarech. Tato pledge vám zajistí samostatný modul, do kterého si dáte grafickou kartu dle svého uvážení (a dle mého názoru se jedná o jedinou pledge, která dává logický smysl). Dále je pledge za 399 dolarů, kdy v The Wolfie dostanete GTX 950 (meh), 549 dolarů s GTX 970 a nakonec 599 dolarů s GTX 1060. Následuje pledge za 2800 dolarů, která je určená pro školy a enterprise sektor a obsahuje 5 zařízení s GTX 1060.

Vývojáři prezentují snadnou škálovatelnost zařízení, tj. možnost využití více Wolfie najednou. Osobně v tom ale žádný přínos nevidím. SLI je poměrně nespolehlivé i na platformě Windows. Na macOS s nevalnou podporou grafických ovladačů to určitě nebude lepší. Celý produkt je tak poměrně hodně diskutabilní, jelikož jeho použitelnost závisí na adekvátních ovladačích. Na platformě Windows to problém nebude, jelikož podobných řešeních je několik. Na platformě Apple už to dle mého názoru tak slavné nebude. S tímto přístupem totiž nikdo příliš nepočítal a nebudou pro něj jak adekvátní ovladače, tak podpora her a aplikací. Proto mi přijde poněkud zvláštní, jak agresivně se autoři snaží toto řešení prezentovat jako velice zajímavé pro uživatele MacBooků. Kickstarter a veškeré informace najdete zde. Sami tedy zvažte, zda-li by to bylo něco pro vás.

wolfe

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.