Zavřít reklamu

kamera_fotoaparát_icon_2_230x230Podle dat ze sociální sítě Flicker, která má více než 100 milionů uživatelů, vyplývá, že chytré telefony od společnosti Apple jsou nejpopulárnější zařízení k fotografování. I přes snahu výrobců digitálních fotoaparátů přinášet do svých zařízení různé inovace, se jim nepodařilo obsadit ani jednu z prvních pěti příček.

iPhony obsadily čtyři z pěti prvních příček, přičemž na prvním místě se umístil iPhone 6. Hned za ním následoval již téměř tři roky starý model iPhonu 5s. Na třetím místě je iPhone 6s a pátém iPhone 6 Plus. Mezi nimi obsadil čtvrté místo konkurenční Galaxy S6 od Samsungu, který je jediným přístrojem v žebříčku, který nepochází z dílny Applu. Mohlo by se zdát, že se jedná pouze o statistiku nejpoužívanějších chytrých telefonů k pořizování fotografií, ale Flicker graf uvádí opravdu jako nejpoužívanější fotoaparáty uživatelů této sítě sloužící ke sdílení fotografií.

most-used-cameras

Největší podíl na tomto umístění bude mít nejspíš jednoduchost ovládání. Vzhledem k dotykovým obrazovkám je ovládání oproti zrcadlovkám rychlejší. Například objekt lze zaostřit pouhým kliknutím, expozici upravit posunem prstu. Pak stačí už jen klepnout na spoušť a fotka je na světě. Největší nevýhodou většiny mobilních telefonů je absence optického zoomu. Tento handicap znemožňuje pořizovat kvalitní fotografie na větší vzdálenost.

Mobilní telefony se samozřejmě nemohou vyrovnat profesionálním zrcadlovkám a většina fotografů sáhne raději po nich. Existuje ale spousta aplikací s pokročilým nastavením, které dovolí uživateli během fotografování změnit spoustu parametrů a vyfotit si snímek podle sebe. Pracovat může uživatel například s hloubkou ostrosti, expozicí, sytostí i kontrastem. Nesmíme zapomínat ani na možnost natáčet video, což už dnešní mobilní telefony dokáží i ve 4K kvalitě.

iPhone-6-camera-by-lsa

Zdroj: novinky

Dnes nejčtenější

.