Zavřít reklamu

blackberry-logoDebata ohledně soukromí a zabezpečení dat uživatelů, je dnes už víceméně za námi. Největší intenzita takovýchto rozhovorů probíhala v době, kdy Apple bojoval s FBI na několika frontách, vždy ohledně přístupu k datům konkrétního uživatele. Veškeré spory jsou však (zatím) za námi a dnes už se o tom někdo zmíní spíše nahodile, než cíleně. Tentokrát se však jedná o poměrně silný hlas, který nelze jen tak přejít bez povšimnutí. Jedná se o CEO společnosti Blackberry, který si myslí, že by měl Apple vládě povolit špionáž svých vlastních zákazníků. Tedy dělat přesně opak toho, co zatím společnost praktikuje.

Během konfliktu mezi Applem a FBI se většina technologických společnosti postavila na stranu Applu a podpořila její snahy o zachování soukromí dat svých uživatel. Většina, ale ne všichni a právě jednou z těch společností, která se postavila na stranu FBI, je Blackberry. No a je to právě jejich CEO, John Chen, který si stále myslí, že se Apple zachoval špatně a v konfliktu s FBI měl agentuře vyjít vstříc.

Dle něj se Apple dopustil ochrany kriminálníků tím, že na případech nespolupracoval s vyšetřovateli. „Jeden z našich konkurentů, kterému říkáme další „ovocná společnost“, má takový zvláštní přístup, kdy pomáhá kriminálním živlům, i přes to že to může vést k poškození samotné společnosti. Jako občana mě tento přístup děsí. Myslím si že naše společnost má základní prvky občanské zodpovědnosti. Pokud jsou občané v nebezpečí, měli bychom být ochotní jim pomoci„. Souhlasíte s Chenem, nebo máte na situaci jiný názor? Měly by technologické společnosti za každou cenu spolupracovat s bezpečnostními složkami, nebo by měly ctít soukromí svých uživatelů, i přes to že by se mohlo jednat o kriminální aktivitu?

blackberry-L-8

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.