Zavřít reklamu

Finder OS X 10.10Jedna z aplikací, kterou na Macu používáme všichni nejčastěji, je rozhodně Finder. U některých je možná těsně za Safari nebo jiným prohlížečem, ale určitě se jedná o jednu z těch aplikací, které se nevyhnete a je potřeba se v ní alespoň trochu orientovat. Ne, že by byla složitá, to spíše naopak, ale některé užitečné funkce tak trochu ukrývá. Takovým dokonalým příkladem je možnost nechat si zobrazit celkovou velikost jednotlivých složek, což je funkce defaultně deaktivovaná, přitom se poměrně dost často hodí.

Když totiž ve Finderu prohlížíte nějaké soubory a složky, asi nejčastěji je zobrazujete jako ikony nebo jako seznam. Když použijete seznam, zobrazí se i další informace, jako druh, datum přidání a hlavně pak velikost souboru. U složek ale velikost chybí, přitom by kolikrát pomohla. Naštěstí ale existuje způsob, jak naučit Finder, aby zobrazoval i celkovou velikost složek. Pojďme si ukázat, jak na to.

  1. Otevřete Finder
  2. V horní liště (v menu baru) zvolte Zobrazení
  3. Z nabídky vyberte Volby zobrazení
  4. V tabulce, která se otevře, zaškrtněte dole Počítat všechny velikosti
  5. Úplně dole ještě klikněte na Použít jako výchozí

printscreen 2016-07-03 v 22.58.07

Od teď se bude v dané složce, ve které jste volby zobrazení upravili, zobrazovat i údaj o velikosti složky. Trochu problém je, že velikost složky se ukazuje opravdu jen pro místo, kde jste upravili volby zobrazení, tudíž pokud chcete velikosti jednotlivých složek vidět i v jiných složkách (Dokumenty, Stahování, atd…), musíte upravit volby zobrazení pro každou zvlášť.

Finder velikost slozek

*zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.