Zavřít reklamu

parrot-elite-edition-ar-drone-2-0-jungle-galleryDálkově ovládané drony zažily největší boom a nárůst popularity v loňském roce. Na trh se postupně dostávaly modely jak pro amatéry, jejichž cena se pohybovala v řádech několika tisíc, až po ty polo/profesionální, kdy se cena vyšplhala i na několik desítek tisíc korun. Kvůli ceně tak zůstaly tyto „hračky“ mimo dosah běžných uživatelů (pokud nepočítáme ty nejlevnější modely, se kterými se dá jenom létat). Pokud někdo chtěl kvalitní stroj, který bude umět nahrávat kvalitní video, musel si prostě připlatit. To by se teď ale mohlo změnit. 

Čínský výrobce Xiaomi, který je proslulý prodejem levných, ale velmi slušně vybavených telefonů, se chystá na vstup do oblasti dálkově ovládaných dronů. Společnost chystá dron, který by měl být kvalitní, za cenu pod 500 dolarů, tedy nějakých +-12 000 korun (+daň a clo). Možná se teď ptáte, co je tak úžasného na dronu za 12 tisíc korun, když jdou sehnat stroje, které stojí zlomek ceny. Odpověď je poměrně jednoduchá. Xiaomi totiž nabízí produkt, který svou výbavou konkuruje mnohonásobně dražším strojům. Na to, jak vypadá dron při práci, se můžete podívat ve videu pod článkem.

Dron(y) řady Mi mají následující specifikace. Téměř 30 minutový flight time na jedno nabití, podpora GPS a GLONASS pro přesnou navigaci, spodní proximity senzory starající se o kontrolu výšky, funkce živého přenosu videa do smartphonu/tabletu a samozřejmě špičkový ovládací joystick. Kvalita video produkce závisí na konkrétním modelu, pohybuje se však od 1080/60 až k 4K/30. Dražší varianta dále nabídne možnost pořizování RAW fotografií z druhé čočky. Samozřejmostí jak pak 360 stupňový gimbal.

Základní verze Mi dronu s 1080p senzorem vyjde na 380 dolarů, verze se 4K senzorem na 460 dolarů. To samo o sobě nemá moc vysokou vypovídající hodnotu. Srovnáme to ale s jedním z nejpopulárnějších „prosumer“ (označení pro amatérské až profesionální zařízení) dronů, DJI Phantom 3, který nabízí stejné funkce ale stojí 1400 dolarů, konečná cena tak působí daleko lépe. Tímto by se dostaly velmi kvalitní drony do poměrně přijatelného cenového spektra, tudíž by se mohly rozšířit mezi více lidí. Zařízení mají být dostupné kolem podzimu.

https://www.youtube.com/watch?v=68ApWaYJRuM

xiaomi-mi-drone FB

Dnes nejčtenější

.