Zavřít reklamu

Apple India logo iconIndie je pro Apple opravdu důležitý trh. Nejen že zde popularita společnosti roste, ale i Tim Cook považuje Indii za trh, který se bude v následujících letech velmi rychle rozvíjet. Proto se Apple v poslední době snaží do Indie proniknout čím dál více. Společnost plánuje postavit tři oficiální Apple prodejny, plánuje výstavbu technologického centra pro 4500 zaměstnanců a sám Cook byl nedávno v Indii za Apple lobovat. Zdá se ale, že to zatím k ničemu nevedlo, protože největší problém, který Apple v Indii má, stále trvá.

Indický zpravodajský server LiveMint potvrdil, že indická vláda zamítla žádost Applu o to, aby mohl v zemi prodávat opravené (refurbished) telefony. Pro Apple je to krutá zpráva, jelikož za pomocí takovýchto telefonů plánoval posilovat svou pozici na tamním trhu. Například iPhone 5SE je v zemi velmi populární.  Tyto opravené telefony se totiž daly sehnat za velmi slušné peníze, což společně s vysokým zájmem o celou značku Apple, slibovalo poměrně velký úspěch. Ovšem pravděpodobně se tak nestane, neboť indická vláda je výrazně proti.

O výjimce se před 14 dny dokonce bavil sám Tim Cook s indickým ministerským předsedou, ale protistrana lobovala očividně více. Indie aplikuje na dovozové zboží poměrně vysoká cla (až 300%), čímž se snaží zatraktivnit domácí značky pro místní obyvatele. A právě výjimku z tohoto cla se snažil Apple získat, jelikož bez ní je nový iPhone velmi drahý a v podstatě neprodejný.

Dalším problémem který se s Indií pojí je, že pokud chce zahraniční společnost v zemi otevřít oficiální obchodní zastoupení, musí z dané země brát alespoň 30% výrobního materiálu. Na základě tohoto požadavku proto Apple plánuje společně s Foxconnem otevřít v Indii obrovský tovární komplex za více než 10 miliard dolarů. V současné době tak Apple prodává svá zařízení skrze neoficiální distributorskou síť.

india-appe-fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.