Zavřít reklamu

ipad-pro-icon

Minulý rok se začaly objevovat infromace, že by měl Apple představit další iPad Air 3. Několik týdnů poté začali analytici spekulovat o ukončení řady Air, kterou by měla nahradit řada Pro. Apple v roce 2015 představil opravdu velký 12,9palcový iPad Pro, a tak se dalo očekávat že by Apple mohl vydat i 9,7palcový model. Slova analytiků se vyplnila a 21. března představil Tim Cook společně s iPhonem SE i zbrusunový 9,7palcový iPad Pro.

Na konferenci se Apple pochlubil zejména opravdu rychlým procesorem, podporou Apple Pencil a novým displejem, který podporuje taktéž novou funkci True Tone. Nechyběla ani zmínka a nové kameře, která dokáže natáčet videa i ve 4K rozlišení. Jak se dalo očekávat, dočkali jsme se také Smart Connectoru a Rose Gold barvy. Vše uvedené jsou ale pouze „papírová“ fakta. Jaký ale je nový iPad Pro v praxi? Dokáže nahradit MacBook? Využije ho například student? Vyplatí se k němu zakoupit i Apple Pencil nebo Smart Keyboard? Na tyto otázky se vám budeme snažit najít odpověď v následující recenzi.

Unboxing

Obsah balení je takový, který od Applu očekáváme. Pokud bude iPad Pro váš úplně první produkt od Applu, budete překvapeni uzpůsobením samotného balení. Po otevření vrchní strany uvidíme ve fólii samotný tablet. Osobně používám iPad Mini a 9,7palcový iPad Pro je v porovnání s iPadem Mini opravdu velký, a po pár minutách používání 9,7palcového iPadu Pro mi přišel iPad mini maličký. Pod samotným tabletem se nachází 12W 10W nabíječka a Lightning kabel. Samozřejmostí je také základní příručka, která nám ukáže, jaká hardwarové tlačítka můžeme na iPadu nalézt a k čemu slouží. Každého fanouška také potěší dvojice samolepek s logem nakousnutého jablíčka.

Design krabičky je opět podobný jako u předchozích generací a jednoduše řečeno elegantní. Na bílé krabičce je vytisknuta samotná tenká hrana iPadu. Po bocích jsou vytištěna loga Applu a název samotného zařízení. Už samotné balení vám na první pohled vyrazí dech.

ipad-pro-5

Design

Design samotného iPadu se oproti ostatním iPadům příliš nezměnil. V redakci jsme měli tu čest testovat novou Rose Gold variantu. Stále se tedy jedná o hliníkové šasi se zaoblenými boky. Na levém boku nalezneme uprostřed pouze Smart Conenctor, který slouží k připojení oficiální klávesnice Smart Keyboard nebo dalšího kompatibilního příslušenství. Větší smysl Smart Connector na iPadu nemá, alespoň prozatím. Na straně horní nalezneme dvoji stereo reproduktorů, 3,5mm jack pro sluchátka a power tlačítko, pomocí kterého lze iPad uspat nebo probudit. Na prvém boku nalezneme tlačítka pro regulaci hlasitosti. Překvapilo mě, že nad tlačítkama se nenachází posuvník, pomocí kterého můžeme iPad ztišit. Apple totiž přepínač nahradil ikonou v Control Center přímo v iOS. Dolnímu boku dominuje Lightning konektor a dva stereo reproduktory. Zmiňované čtyři reproduktory hrají opravdu velice dobře, což ocení především filmový a hudební nadšenci.

ipad-pro-1

Jak jsme již zvyklí, tak zadní straně se leskne logo společnosti Apple, jméno tabletu (v tomto případě iPad Pro) a informace o produktu, mezi které patří především sériové číslo. Fanoušky také potěší legendární nápis “Designed by Apple in California”, který nalezneme na úplně každém produktu, který Apple kdy vytvořil. Nejdůležitější částí na zadní straně je 12-megapixelový fotoaparát iSight s 1,22µ pixely a také True Tone blesk. Čočka fotoaparátu z těla vystupuje, což vidím jako velkou nevýhodu. K samotnému fotoaparátu a vystupující čočce se však v recenzi ještě dostaneme.

Na přední straně iPadu nalezneme tlačítko Touch ID, FaceTime kameru, ale hlavně 9,7palcový Multi-Touch displej s LED podsvícením a rozlišením 2048 x 1536 při 264 pixelech na palec. Samotná obrazovka se v porovnání s iPadem Air 2 dočkala celkem zásadních změn. Displej Apple musel předělat, protože lze po něm jezdit pomocí Apple Pencil. Displej také nyní doplňuje funkce True Tone, ke které se také ještě dostaneme.

ipad-pro-3

Rychlost a systém iOS

Jednou z velkých novinek, kterou si pro nás Apple přichystal, je nový procesor A9X, který doplňuje koprocesor M9. Může vás překvapit, že se jedná pouze o dvoujádrový procesor, což nic nemění na tom, že zajišťuje plynulý běh celého operačního systému. Z osobní zkušenosti můžu říct, že občas jsou reakce iPadu Mini 2 zpomalené a například při zapnutí klávesnice je občas vysunutí sekané. Tento pocit jsem ale u 9,7palcového iPadu Pro neměl, iPad je opravdu extrémně rychlý. Nic se neseká ani v případě použití multitaskingu. V něm vidím další výbornou funkci. Rozdělení obrazovky na dvě poloviny je skvělé, rychlé a efektivní. Jsem si jistý, že například student bude využívat kombinaci prohlížeče Safari a poznámek. Můžete jednoduše informaci vyhledat na internetu a ihned ji vložit do svého textu.

ipad_pro_screen_multitasking
ipad_pro_geekbench

O plynulý chod nejenom aplikace Safari se starají i 2GB paměti RAM, což je sice o polovinu méně, než v případě většího 12,9palcového bratříčka, ale běžný uživatel rozdíl v podstatě nikdy nepozná. Na plynulosti má také zásluhu operační systémem iOS 9, který celý tablet pohání. Představovat iOS jako takový, by bylo zbytečné, spíše se podíváme na softwarové novinky, které například u iPadu Air nenajdeme.

Konkrétně se jedná o funkci True Tone – 9,7″ iPad Pro je vybaven čtyřmi senzory, které měří barvy okolního světla a také jas. Podle těchto informací poté iPad vyhodnotí informace a upraví “barvu” displeje tak, aby vám váš přímý pohled na displej připadal co nejpřirozenější. Dalo by se opravdu zjednodušeně říct, že se jedná o automatický Night Shift. Ze začátku jsem „zežloutnutí“ displeje vnímal, po čase mi to připadalo naprosto přirozené. Když jsem zapnul iPad Mini, který funkci True Tone nemá, najednou mi displej přidal až moc světlý a jednoduše řečeno nepřirozený. Osobně bych ocenil funkci i u iPhonu 7. Pokud by náhodou někomu funkce nevyhovovala, dá se jednoduše v nastavení vypnout.

Apple Pencil

Jednou ze zásadních funkcí iPadu Pro je podpora tužky Apple Pencil, kterou Apple již v září po boku většího iPadu Pro. Poté co mi nový iPad dorazil, jsem vzal Apple Pencil spároval ji připojením do Lightning zdířky a zapnul aplikaci Poznámky, začal jsem psát a nestačil jsem se divit.

Opravdu musím říct, že psaní je jak na papír. Reakce jsou opravdu okamžité a zpoždění byste hledali marně. Pokud zvažujete, že si zakoupíte iPad společně s Apple Pencil na poznámky do školy, tak mi věřte, že budete naprosto spokojeni. Nemám moc velký talent na malování, ale mohu říct, že tužka není pouze na malování určena, i když má v případě malování největší potenciál. Potěší vás, že prostředí taktéž reaguje na Apple Pencil, což znamená, že můžete stylusem nahradit kompletně váš prst. Pokud nebudete mít Apple Pencil k iPadu Pro, tak dle mého názoru přicházíte o velký zážitek.

apple-pencil
ipad-pro-2

Baterie

iPad jsem nabíjel přes noc. Probudil jsem se přibližně v 8:00, dalo by se říct, že téměř celou dobu jsem iPad testoval a měl zapnuté Bluetooth kvůli propojení s Apple Pencil. V 16:00 jsem měl 43% baterie, což je velice pěkný výsledek. Musím říct, že jsem se opravdu nijak neomezoval a jas obrazovky jsem měl celou dobu na nejvyšší možnou úroveň. To dokazuje, že iPad bez problému vydrží fungovat celý den, a tak pokud jej plánujete kupovat do školy, nebudete sebou muset tahat nabíječku, což je minimálně příjemné.

Fotoaparát

9,7palcový iPad Pro má také nový fotoaparát, který získal i True Tone blesk a podporu Live Photos. Ještě než si ukážeme samotné fotografie, musím podotknout jednu z věcí, která mi vadila – vystouplá čočka fotoaparátu, kterou mnoho majitelů nazývá „bradavice“. Čočka je vystouplá přibližně 2mm tudíž při položení iPadu na stůl, máte strach že se snadno poškrábe, což by se ale díky safírovému sklíčku stát nemělo. Pokud položíte iPad na stůl, může být dobrou zprávou, že se iPad nehýbe a je stabilní, přesto bude logicky jedna strana iPadu vyvýšena.

ipad-pro-6

Co se parametrů týče, tak iPad Pro dokáže pořizovat 12megapixelové fotky s clonou ƒ/2,2. Potěší vás také možnost natáčet videa ve 4K rozlišení (3840 x 2160) nebo možnost pořizování zpomalených záběru až při 240 snímcích za sekundu. Venku za denního světla jsou fotografie opravdu úžasné, při horších světelných podmínkách ztrácí fotografie svou kvalitu.

  • iPad Pro a další produkty od Applu si můžete v případě potřeby nechat opravit u PCexpres
ipad-pro-foto1 kopie
ipad-pro-foto2
ipad-pro-foto3
ipad-pro-foto4

Resumé

Osobně mě nový 9,7palcový iPad překvapil a nadchl. Všechny uživatele jistě potěší opravdu rychlý procesor, který doplňuje stabilní operační systém. V případě nejnovějšího iPadu se nikde nic neseká a vše je opravdu okamžitě načtené. Potěší vás i kvalitní fotoaparát, na který lze pořizovat krásné fotky. Zmiňovaný fotoaparát má ale i nevýhodu, a to velkou – vystouplou čočku fotoaparátu.

Apple několikrát řekl, že by mohl iPad Pro (malý i velký) nahradit MacBook. Osobně mám odlišný názor. Pokud jste uživatel, který občas odpovídá na e-maily a ke své práci na MacBooku využívá pouze Excel, Word nebo PowerPoint, tak by vám mohl iPad celkem efektivně MacBook nahradit. V případě, že jste uživatel, který využívá například některé programy od společnosti Adobe, budete muset u MacBooku nebo iMacu zůstat. Já jako redaktor si dokážu představit, že bych na iPadu bez problému mohl psát články. Větší využití má iPad Pro v případě, že chcete využívat Apple Pencil nebo Smart Keyboard. Pokud zmiňované příslušenství dokupovat nechcete, jsem názoru, že vám stejnou službu udělá i starší iPad Air. Pokud ale uvažujete o koupi iPadu Pro, určitě se vyplatí minimálně jedno z příslušenství dokoupit.

Co mě opravdu na na novém tabletu od Applu potěšilo, je funkce True Tone, která funguje naprosto spolehlivě a po vypnutí se vám bude zdát displej až moc přesvícený. Opravdu bych ocenil, kdyby Apple zmiňovanou funkci přidal do nového iPhonu 7. Pokud chcete iPad využívat na poznámky, brouzdání po internetu, vytváření tabulek v Excelu, tak určitě jeho koupí nešlápnete vedle.

ipad-pro-fb2

Za zapůjčení modelu děkujeme servisu PC expres, který už v současné době nabízí kompletní opravu iPadu Pro a samozřejmě i všech dalších modelů.

Dnes nejčtenější

.