Zavřít reklamu

5K iMac iconI přes to, že se trh s „hotovými“ počítači se v poslední době opět trochu propadá, se Apple během prvního kvartálu letošního roku usadil na první příčce, mezi největšími pěti výrobci. Nezávislá studie společnosti Canalys vydala zprávu o tom, jak se za první kvartál stolní počítače prodávaly. Je ovšem nutno podotknout, že Canalys do této zprávy započítávají i prodeje tabletů, čímž sice podporují Apple v myšlence tabletu jako náhrady PC, ale obecně to danou statistiku spíše nabourává a činí jí lehce zavádějící. 

Ve studii jsou zahrnuty celosvětové prodeje desktopů, notebooků, zařízení 2v1 a tabletů. Z celkového množství 101 milionu prodaných kusů za první kvartál to tedy znamená, že na každých 100 prodaných zařízení je zhruba 14 od Applu, kterému se tak podařilo prodat více než 14 milionů zařízení v této části roku. I přes tyto dobré výsledky je ale na grafu vidět klesající tendence prodejů těchto zařízení. Celkové meziroční prodeje klesly o více než 13%. Samotnému Applu klesly prodeje počítačů meziročně o 17%.

Největší ztrátu vykázalo odvětví tabletů, které se meziročně propadlo o 15% k celkové částce téměř 39 milionů vyexpedovaných kusů. Naopak zařízení 2v1 pomalu nabývají na popularitě.

Na první příčku, kterou drží Apple, doráží Lenovo které zaznamenalo v prvním kvartále jen o trochu nižší prodeje než Apple. Na třetím místě s 12 miliony kusů je HP, následována Dellem (9 milionů) a Samsungem (7 milionů).

09052016

Zdroj: Cultofmac

Dnes nejčtenější

.