Zavřít reklamu

cook_iconApple sice neutrácí nejméně z velkých firem na bezpečnost svého šéfa, ale je to méně, než by se dalo čekat. Vzhledem k tomu, že výrobce iPhonů je jednou z největších společností na světě, tak si mnoho lidí myslí, že její představenstvo utratí co nejvíce peněz, aby byla hlava společnosti v bezpečí. Zahraniční web však tento rozpočet srovnal s ostatními korporacemi a výdaje Applu na bezpečnost Tima Cooka jsou jakási nižší třída. I když je to sice nižší třída, stále to jsou velmi vysoké částky. Nevěřili byste, kolik Facebook zaplatí za to, aby byl zakladatel Mark Zuckerberg v bezpečí.

New York Post hlásí, že sociální síť Facebook zaplatila za rok 2015 více než 5 milionů dolarů jen za bezpečnost Marka Zuckerberga a jeho rodinu. Ve svém prohlášení však Facebook uvedl, že je to „pouze“ 4 256 000 dolarů a dalších 775 000 dolarů bylo zaplaceno za osobní využívání soukromých letadel. Zuckerberg má na tuto položku zřejmě nejvyšší rozpočet, pro srovnání Amazon zaplatil za Jeffa Bezose zhruba 1,6 milionu dolarů, což je o dost méně.

„Jsme přesvědčeni, že veškeré náklady vynaložené na bezpečnost jsou přiměřené a nezbytné pro prosperování firmy. Množštví zveřejněných bezpečnostních nákladů je zvláště přiměřené z hlediska nízkého platu Bezose a také ke skutečnosti, že nikdy neobdržel žádnou formu cenných papírů,“ říká zástupce společnosti Amazon. Pro upřesnění, roční plat Jeffa Bezose je od roku 2013 zhruba 81 000 dolarů (1 920 000 Kč), zatímco Zuckerbergův roční plat je 1 dolar (23 Kč).

Ale co Tim Cook? Apple vynaložil 209 151 dolarů za bezpečnost CEO Applu. Jeho loňský plat byl však jen 2 000 000 dolarů, takže je nejspíše s výše zmíněnými šéfy vyrovnán. Společnosti musí deklarovat tyto náklady Komisi pro cenné papíry. Chcete-li vědět, kolik si vydělají manažeři takovýchto velkých firem, stačí si vyhledat na jejich stránkách dokumenty s označením (DEF 14A), nebo (10-K). Můžete tam najít i například to, že Google v roce 2012 zaplatil za ochranu svého předsedy rady Erica Schmidta více než 348 000 dolarů, Microsoft a Tesla však tyto náklady neuvádí. To však neznamená, že CEO Microsoftu Satya Nadella a CEO Tesly Elon Musk nemají zajištěnou bezpečnost, ale nejspíše si tyto výdaje platí sami.

Předposlední společností, kterou zde zmíním je Coca-Cola, která utratila za ochranu svého šéfa Muhtara Kenta zhruba 128 000 dolarů a za viceprezidenta Ahmeta Bozera více než 91 000 dolarů, takže Apple neutrácí nejméně. Poslední společností je Phillips 66, která za bezpečnost CEO Grega Garlanda utratila pouhých 284 dolarů. Za takovou částku si mohl například pořídit bezpečnostní kameru.

Tim Cook

*Zdroj: cultofmac

Dnes nejčtenější

.