Zavřít reklamu

iblazr 2 icon

iPhony mají skvělý fotoaparát, bohužel při horších světelných podmínkách fotografie ztrácí svou kvalitu. Blesk, který u iPhonu nalezneme, nám částečně problém vyřeší, přesto mohou být fotografie při opravdu špatných světelných podmínkách zrnité, rozmazané a podání barev nevypadá příliš pěkně. S tím by nám měl pomoc bezdrátový LED blesk iblazr 2, který jsme měli tu čest otestovat. Jak v našem testu obstál?

LED blesk iblazr 2 nám dorazil v elegantní bílé krabičce, které dominuje fotografie zmiňovaného blesku. Na zadní straně krabičky nalezneme základní informace o celém produktu, konkrétně je výrobce pyšný na nativní Bluetooth podporu, což znamená že nemusíte instalovat žádný software, k tomu se ale ještě dostaneme. V krabičce nalezneme samotný iblazr 2, dále speciální klip pomocí kterého připevníme iblazr 2 k našemu iPhonu/iPadu/iPodu, a pak také silikonový filtr, USB kabel pro nabíjení a speciální přívěsek, pomocí kterého lze připevnit blesk například na vaše klíče. Nakonec se uvnitř krabičky nachází i podrobný návod.

iblazar 2 - 1

iblazr 2 je opravdu velice malý (40 x 28 x 10mm) a tudíž se vejde například i do kapsy u vašich džín. Je vyrobený z odolného plastu a celému tělu dominují čtyři LED diody. Zjednodušeně řečeno, dvě mají bílou a dvě žlutou barvu, které výsledně vytvoří perfektní kombinaci. To dokazuje i světelný výkon 300 LUX na 1m. Na pravém boku nalezneme tlačítko, pomocí kterého iblazr 2 zapneme. Na spodní straně pak konektor pro dobíjení, konkrétně micro USB – opět je škoda, že výrobce neintegroval Lightning konektor pro dobíjení. Pokud jedete například na dovolenou, musíte brát dva kabely – Lightning pro váš iPhone a micro USB pro iblazr 2. Zadní strana je celodotyková a slouží především pro pořízení fotografií. Zároveň pomocí dvou šipek lze nastavit teplotu barev, respektive světla, od 3200 K do 5600 K, což vám pomůže pomocí iPhonu zachytit profesionální fotografie. Na dotykové straně také nalezneme logo iblazru 2 (blesk), které se rozsvítí modře pokud je telefon správně spárován.

iblazr 2 - 3

Spárování je velice jednoduché. Stačí pouze krátce podržet tlačítko na levé straně, LED diody probliknou a zařízení se stane viditelné. Stačí tedy pouze jít na iOS zařízení do nastavení Bluetooth, kde je potřeba kliknout na název „iblazr 2“, po kliknutí se zařízení spáruje a na zadní straně iblazru 2 se rozsvítí modře logo. Poté můžete jednoduše fotit fotografie, ke kterým se ještě dostaneme.

Vývojáři zmiňované vychytávky si pro nás připravili i aplikaci Shotlight, kterou můžeme zdarma stáhnout na App Store. Jedná se o speciální pokročilou fotoaplikaci, která funguje se zmiňovaným LED bleskem. Můžeme v ni fotit nebo natáčet videa. Nabízí opravdu desítky možností nastavení, konkrétně lze nastavit hodnotu ISO, Focus, WB nebo Shutter. Určitě se jedná o velice povedou aplikaci, se kterou jsem neměl po dobu testování žádný problém. Máte-li tedy spárovaný iblazr 2 přes Bluetooth, stačí v aplikaci kliknout na blesk a následně zvolit možnost „add iblazr“. Zajímavé může být, že najednou můžete mít připojeno až 10 blesků.

Po spárování a nainstalování aplikace jsem pomocí dodávaného „klipu“ připevnil iblazr 2 na iPhone. Není však nutné dávat blesk do zmiňovaného klipu, je možné ho například držet jen v ruce. Nemáte-li aplikaci Shotlight, nevadí to. Stačí pouze otevřít aplikaci Fotoaparát, následně namířit svůj fotoaparát v iPhonu na objekt který chcete vyfotit. Poté můžeme nastavit přímo na blesku teplotu barev, načež už stačí pouze kliknout 2x na záda blesku, tím se vyšle signál do iPhonu. iPhone téměř okamžitě začne zastřovat a následně vyfotí. Ve stejný moment logicky probliknou i LED diody iblazru 2.

Aplikace Shotlight, o které byla řeč výše má taktéž automatický mód. Výhodou je, že pro vyfocení nemusíte klikat na záda iblazru 2, ale pouze zmáčknete tlačítko spoušti, které znáte už z předinstalované aplikace. Popravdě mi při focení více vyhovovalo fotit přes aplikaci Shotlight. Důvod je jednoduchý – zmiňovaná spoušť. Povinnost klikat na záda blesku může přesto někomu vyhovovat a aplikace bude tak nepotřebná.

iblazr 2 - 2

Poté, co vyfotíte objekt, už se těšíte na výslednou fotografii. Musím říct, že fotografie s použitím blesku vypadají opravdu skvěle. Myslím si, že focení na mobilní telefon posouvá iblazr 2 skoro na profesionální úroveň.

iblazar 2

Pro srovnání se můžete podívat na fotografii níže, kde můžete vidět vlevo vyfocenou fotografii bez blesku, prostřední fotografie byla vyfocena bleskem v iPhonu a fotografie vpravo je vyfocena pomocí iblazru 2.

iblazr 2 - 6

Baterie v iblazru 2 má kapacitu 155 mAh, což je naprosto dostačující. Důležité je říct, že vše je spárováno pomocí Bluetooth 4.0, které je velice úsporné. Výdrž baterie je podle výrobce 500 cyklů. Jak již bylo řečeno v úvodu, iblazr 2 se dobíjí pomocí micro USB kabelu. Díky tomu blesk nemusíte připojovat do 3,5mm jacku, ale pouze do zmiňovaného klipu.

LED blesk iblazr 2 je určený nejenom pro nadšence do fotografování, ale i běžné uživatele, který chtějí mít nejenom z dovolené velice kvalitní fotografie. Díky přídavnému blesku můžete fotografovat i v noci, aniž by byly fotografie rozmazané nebo zrnité. Je škoda, že výrobce neintegroval do těla zařízení Lightning konektor. Dále může zamrzet aktivování spouště fotoaparátu dvojím kliknutím na záda blesku, to však lze vyřešit aplikací Shotlight.

iblazr 2 - 5

Dnes nejčtenější

.