Zavřít reklamu

iPhone 5SE icon oficialniNyní, když je iPhone SE dostupný v první vlně v několika zemích včetně sousedního Německa a samozřejmě i USA, mohou se k němu bezproblémově dostat i odborníci, kteří jej rozeberou do posledního šroubečku. Tentokrát ale nejde o všem známý iFixit, ale o Chipworks, který odhalil, že nový iPhone SE je namixovaný z komponent hned ze tří iPhonů, a to z iPhonu 5s, 6 a 6s. 

iPhone SE je tak opravdu netypický iPhone na poměry Applu, který vždy použil ty nejvýkonnější komponenty, které měl aktuálně k dispozici. Výjimkou je jen iPhone 5c, což je ale vlastně jen iPhone 5 zabalený do plastového těla.

Chipworks ale uvádí, že přeci jen některé nové díly Apple v iPhonu SE použil, ale nejde o nijaké inovace, ale spíš o drobnosti, které ve finále nikdo nepozná. Ty nejhlavnější komponenty Apple skutečně namíchal hned ze tří svých smartphonů, a tak uvnitř najdeme procesor A9 z iPhonu 6s, který vyrobila společnost TSMC, nikoli Samsung a dále pak paměť SK Hynix, u které Chipworks uvádí, že je z iPhonu 6s, tudíž by se pravděpodobně měla pochlubit velikostí 2GB, což nám ostatně naznačily i nedávné benchmarky. Z vlajkové lodě ještě Apple použil Audio ICs, gyroskop a NFC pro Apple Pay.

Z iPhonu 6 si ale společnost při navrhování 4″ iPhonu půjčila pomalejší bezdrátový čip od Qualcommu s označením MDM9625M, který je sice o něco vyspělejší, než u iPhonu 5s, ale je teoreticky 2x pomalejší, než u iPhonu 6s. Z nejstaršího iPhonu 5s převzal nejnovější iPhone SE komponenty pro bezdotykovou obrazovku od Broadcommu a Texas Instruments.

Nakonec ale nechybí i několik novinek. iPhone SE se může například pochlubit novými součástkami pro napájení telefonu, výkonným zesilovačem napájení a také novou NAND flash pamětí o kapacitě 16GB od Toshiby. Nový je také mikrofon od AAC Technologies a anténní spínací modul.

Další a podrobnější informace pravděpodobně odhalí ještě iFixit, který potvrdí několik domněnek. iPhone SE se začal v USA, Německu a další několika státech prodávat právě dnes. Do České republiky a na Slovensko dorazí v úterý 5. dubna. Už nyní si jej však můžete předobjednat na českých stránkách Applu a dokonce i u některých Apple Premium Resellerů jak v Čechách, tak na Slovensku.

iPhone SE rozebrani 1
iPhone SE rozebrani 2

Dnes nejčtenější

.