Zavřít reklamu

jony-ive-icon

V pořadu 60 Minutes, který vysílala televize CBS, zpovídal moderátor Charlie Rose hlavního designéra Applu – Jonyho Iva. Ten stojí za podobou nejnovějších iPhonů, iPadů nebo dokonce i Maců. Designérem na plný úvazek se stal už v roce 1992, a jedním z jeho prvních navržených produktů pro Apple byl MessagePad 110. Rozhovor nejprve Rose zaměřuje na vlastnosti, které Apple požaduje po svých designérech. Jony naprosto bez zamyšlení vždy na kladené otázky sebevědomě odpovídá.

Máme zde velice jasnou hierarchii. Našim úkolem není vydělávat peníze pro Apple, našim úkolem je vytvořit ty nejlepší produkty. Věříme, že pokud jsou produkty dobré a budou atraktivní, tak uživatelé si je koupí. A to teprve začne vydělávat peníze,“ řekl Ive na úvod o designérském studiu a týmu Applu.

Poté Ive mluvil zejména o vztahu, který měl se Stevem Jobsem a zároveň vzpomínal na své začátky ve společnosti Apple. To že Steve Jobs byl na své zaměstnance přísný je již několik let známá věc. Sám Ive potvrdil, že pracovat pro Steva bylo těžké, ale vždy, když došlo k analýze designových nápadů naslouchal a dokázal ocenit pěkný produkt. Potvrdil, že měl vždy společně s projektovým týmem velký strach, aby se Stevovi design produktu líbil.

Rose se zeptal, jak Ive vnímá sám sebe, co se navrhování technologických produktů, které určují směr technologie týče. „Myslím, že jsem částečně umělec, částečně návrhář, inženýr, stavitel a řemeslník. V této práci musíte být velmi sebekritičtí,“ řekl Ive.

Na závěr rozhovoru poukázal na to, že produkty Applu jsou do značné míry reprezentací myšlenek a osobností společnosti. „Produkty Applu jsou fyzický projev souboru přesvědčení,“ řekl na závěr rozhovoru Ive. Celý rozhovor můžete vidět níže.

https://www.youtube.com/watch?v=CrPS4ca1tgg

jony-ive-80

*Zdroj: 9to5mac.com

Dnes nejčtenější

.