Zavřít reklamu

WodasoundNejsem přeci tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci. Tak přesně na tuto známou pravdu jsem si vzpomněl ve chvíli, kdy jsem dostal do rukou 2DINové multimediální centrum do auta od  značky Wodasound v ceně 16 200 Kč.

Značka Wodasound vstoupila na náš trh roku 2012. Založila ji společnost Tomorrows systems, jejímž hlavním businessem jsou profesionální optické sítě, EOC a wi-fi technologie pro přenosy dat. Zároveň je ale výhradním dovozcem reproduktorů X-Mini a výrobcem laděných reproduktorů, takže měla k tomuto segmentu hodně blízko. „Když jsem si chtěl do svého vozu koupit místo klasického rádia nějaké multimediální centrum, zjistil jsem, že nabídka na našem trhu je omezená,“ vysvětluje Karel Horký, majitel společnosti Tomorrows systems své rozhodnutí založit novou značku. Dnes jste většinou odkázáni na značkové přístroje od JCV, Pioneer, Kenwood nebo Sony v ceně kolem třiceti tisíc korun. Produktů, které by přehrály video a měly navigaci, TV, zadní kameru a další vychytávky v cenové hladině mezi 10 000 až 20 000 korun až tolik není.

Ucelená nabídka
A právě do tohoto segmentu vstoupila značka Wodasound. Nabízí ucelenou řadu multifunkčních autorádií o velikosti 1 DIN, což je rozměr klasických autorádii (178 x 50 mm), resp. 2 DIN (178 x 100 mm), kterou je možné namontovat do většiny nových, ale i starších automobilů prodávaných na českém trhu. V případě rozměru 1 DIN jsou nabízeny dva základní modely lišící se pouze designem a operačním systémem (Windows a Android), oba ale s výsuvnou 7“ dotykovou obrazovkou. V rozměru 2 DIN už je nabídka mnohem pestřejší, k dispozici je hned několik typů lišícími se velikostí dotykového displeje (od 6,2 do 7“), funkčním vybavením i použitým operačním systémem (Android nebo Windows).

01

Jako od výrobce
Ze široké nabídky jsme vyzkoušeli 2DINový typ 1202 7“ ve voze Hyundai Santa Fe druhé generace. Na první pohled ani není poznat, že jde o dodatečně namontované rádio, celek totiž vypadá jako z prvovýroby. Jednotlivé modely rádií jsou totiž designově upravené pro konkrétní modely (a to včetně masky), přičemž nabídka zahrnuje většinu u nás prodávaných aut.

05

Okna do auta?
Už jenom při vyslovení slova Windows naskočí řadě lidí, hlavně odborníků z oblasti IT, husí kůže. Jenže nejsou „okna jako okna“, operační systém od Microsoftu používá ve svých multimediálních systémech i výrobce automobilů, například americký Ford (systém SYNC2). Testovaný přístroj používal operační systém Windows 6.0. V době dotykových telefonů je jeho ovládání jednoduché a intuitivní. Sedmipalcový displej má rozlišení 800 x 480 px, slušné barvy i rychlou reakci na dotyk. Stejně tak se za celou dobu nijak nezasekl nebo něco podobného.

14
Jedním z velkých předností zařízení Wodasound (nejenom tohoto) je široké funkční vybavení. Přehraje hudbu a filmy z DVD, USB či SD/MMC karty, nechybí bluetooth hands-free a audiostreaming (neumí však z telefonu přenést názvy skladeb na displej) či propojení s iPod, což je jeden z mála vzácných případů propojení WIN 6.0 s „i“ zařízením. Samozřejmostí je rádio a navigace. Základní obrazovka testovaného přístroje měla osm ikon – navigace, rádio, bluetooth, externí vstup, kalkulačka, média, nastavení a TV tuner (ten se ale musí asi za 2000 Kč dokoupit). První, čím vždy v autě začínám, je spárování telefonu (Sony Xperia Z3 Compact). To proběhlo bleskově, stejně jako stažení seznamu kontaktu. Kontakty se ale řadí nezvykle podle telefonního čísla a ne jména. Bohužel se mi nepodařilo to nějak změnit. Alespoň že spolehlivě funguje vyhledávání podle jména. Samotný zvuk přenášeného hovoru je čistý a nic ho neruší. Přístroj dokonce slibuje i funkci Mirror Link, nicméně přestože je s ní můj telefon kompatibilní, propojit se mi ho nepodařilo.

03

Osvědčená jistota
Dobrou ruku měli tvůrci s volbou satelitní navigace, sáhli totiž po osvědčeném software iGo. Jde o funkčně velmi dobře vybavenou a léty prověřenou navigaci s velmi jednoduchým ovládáním, uživatelsky velmi příjemným rozhraním a rychlými výpočty. U testovaného přístroje byly v základu nahrány jen podrobné mapy České republiky, nicméně nově již dostanete zbytek Evropy na SD kartě. Hlasové navádění má sice moderní funkci Text to speech, což je umělý hlas schopný číst ulice, čísla silnic apod. Zde však byl zcela nepoužitelný, protože neustále zadrhával a polykal údaje o vzdálenosti k dalšímu navigačnímu povelu. Klasický mužský i ženský hlas ale mluví čistě a zcela srozumitelně. Česky ale komunikuje celý přístroj, nejenom navigace.

Čím mě Wodasound opravdu nadchl, je DVD přehrávač. Díky kvalitní optice Hitachi si totiž poradí i s relativně poškrábaným diskem. Nicméně filmy dnes člověk stejně většinou tahá na USB disku nebo na paměťové kartě v nějakém komprimovaném formátu. Skvělou zprávou je, že si Wodasound poradí s prakticky se všemi dnes známými formáty a problém pro něj nejsou dokonce ani titulky. Mile překvapený jsem byl i ze zvuku, který nebyl v Hyundaii Santa Fe se standardním továrním rádiem žádný zázrak. Dokonce jako bych zaslechl i náznak prostorového zvuku. Tuner od Philips je prostě znát.

Jaké je tedy resumé? Za ty peníze je to velmi zajímavá nabídka. Během testu jsem až na pár drobností, jako podivné řazení telefonních kontaktů podle čísla nebo nepříliš funkční hlasové navádění typu Text to speech nenašel žádné zásadní potíže, kvůli kterým bych pořízení tohoto multimediální centra někomu rozmlouval. Funkcí je opravdu hodně, balení obsahuje i dálkový ovládač a v akci nyní dostanete zdarma i parkovací kameru, kterou lze připojit. Za cenu lehce přes 16 000 korun toho dostanete o dost víc, než byste asi očekávali a jak výrobce uvádí, ve vyladěné kvalitě.

10

Dnes nejčtenější

.