Zavřít reklamu

cook_heroCEO společnosti Tim Cook bere aktuální kauzu ohledně odblokování přístupu do iPhonu, které vyžaduje FBI, velmi vážně. Během dnešní noci vystoupil ve zprávách stanice ABC News, kde reportérovi Davidu Muirovi vysvětloval, proč Apple vznese námitku proti případnému rozhodnutí soudu, které by nařídilo Applu odemknout telefon pro FBI.

FBI po společnosti Apple žádá, aby odemkl iPhone Syeda Farooka, jednoho ze střelců ze San Bernardina v Kalifornii, kteří zranili 23 lidí a 14 jich usmrtili. Apple však vysvětluje, že nemá žádnou možnost jak se v současné době dostat do iPhonu.

V rozhovoru Cook zopakoval hodně z toho co napsal v otevřeném dopise, kde oznámil, že se Apple postaví proti vládě a napadne rozkaz vytvořit zadní vrátka do systému iOS. Cook doslova uvedl: „FBI chce použít hrubou sílu pro získání Farookova hesla, což bude ekvivalent rakoviny, který ohrozí stovky milionů našich zákazníků. Jediný způsob jak získat informace, tedy alespoň jediný způsob o kterém v současné době víme, by bylo napsat software, který budeme vnímat jako jakýsi softwarový ekvivalent rakoviny. Myslím si, že není správné psát takový software a nikdy bychom jej nevytvořili.“

Cook dále uvedl, že kdyby Apple splnil požadavek FBI, mohlo by to vytvořit precedens, který by nakonec vedl k slabšímu šifrování smartphonů. „Pokud nám soud může nařídit, abychom napsali tento kus software, nutí nás to přemýšlet o tom, co jiného by nám mohl nařídit napsat. Nevím kde se to zastaví, ale vím že to není to, co by se mělo stát v této zemi.“ Cook dále dodal, že Apple plně spolupracoval s FBI A poskytl vyšetřovatelům vše, co mohl poskytnout.

Cook vyjádřil hlubokou soustrast rodinám, které ovlivnil útok a řekl, že nabídl FBI všechno co mohl, ostatní věci by již ovlivnily životy stovek milionů lidí, kteří používají iOS zařízení. Vše ostatní Apple FBI poskytl. Cook také dodal, že Apple nechrání data na jednom telefonu, ale chrání údaje na všech zařízeních svých zákazníků po celém světě.

Kdyby Apple znal způsob jak získat z telefonů informace a data, miliony zákazníků na světě by se ptalo, kdy tento způsob Apple použije proti nim. „Jedná se o budoucnost a lidé, kteří pochopili co je v sázce nás plně podporují,“ uvedl Tim Cook.


timcook

Dnes nejčtenější

.