Zavřít reklamu

Siri OS X iconApple prý už v současnosti testuje novou verzi operačního systému pro počítače Mac, která je označovaná jako OS X 10.12. Systém by měla společnost vydat jako obvykle na podzim, ale podle informací se nová verze pochlubí jednou z hlavních funkcí, která má být největším lákadlem k aktualizování – implementací asistentky Siri. Apple systém ukáže poprvé už v červnu na své Worldwide Developers Conference a samozřejmě předvede i zmíněnou asistentku na desktopu. Ještě tentýž den bude systém dostupný pro vývojáře.

Apple testuje Siri v OS X už od roku 2012, ale zdroje tvrdí, že nyní je asistentka konečně kompletně připravena pro rozšíření mezi veřejnost. Společně s ní prý nový OS X nabídne i lehce upravený design, který by měl být zase o něco uhlazenější.

Siri se bude na OS X chovat trochu jinak, jelikož aktivovat jí bude možné pomocí speciální tlačítko v menubaru a zobrazí se podobně jako nyní Spotlight, tedy jako samostatné okénko přes část obrazovky. Nezapne se tedy jako samostatná aplikace na iPhonu či iPadu nebo jako Oznamovací centrum na Macu pomocí gesta, jak tomu naznačovaly už dřívější informace z předchozích let.

Když uživatel klikne na tlačítko Siri, zobrazí se v pravém horním rohu tmavé, průhledné rozhraní stejně, jako to můžete vidět na návrhu níže. V rozhraní se pak zobrazí stejné barevné vlny symbolizující hlas uživatele, který Siri slyšela, jako je tomu u iOS 9. Podle zdrojů je ale stále možné, že se rozhraní do finální verze změní.

Do Předvoleb systému přibude nová volba, kde budou uživatelé moct Siri nastavit podle svých potřeb. Dobrou zprávou je, že kromě ikony v menu baru bude možné Siri aktivovat i prostřednictvím klávesové zkratky. Navíc, pokud bude Mac připojený k adaptéru, bude moct uživatel aktivovat Siri pomocí hlasového příkazu „Hey Siri“ stejně jako na iPhonu a iPadu.

OS X 10.12 označovaný také jako „Fuji“ nabídne i lehce pozměněné uživatelské rozhraní napříč celým systémem a hlavně oken aplikací. Změny však nebudou tak výrazné jako u předloňského OS X Yosemite. Programátoři v Applu ale prý pracují i na tom, aby byl nový systém opět o něco plynulejší, méně náročnější a úspornější podobně, jako OS X El Capitan. Společnost samozřejmě pracuje i na iOS 10, který vyjde pro všechny uživatele na podzim. Informace o novém iOS přineseme již brzy.

Siri OS X 10

*zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.