Zavřít reklamu

Apple PencilBěhem testování iOS 9.3 si několik uživatelů nového iPadu Pro všimlo, že Apple Pencil přišla hned o několik zásadních funkcí a není tak schopná ovládat plnohodnotnější systém, jako tomu je u iOS 9.2.1 a starších verzí. Zpočátku si všichni mysleli, včetně nás, že jde jen o chybu beta verze a Apple ji během následujících updatů opraví. Jenže společnost vydala už dvě další bety iOS 9.3 a Apple Pencil stále není schopna ovládat systém tak, jako předtím. Zmínka o omezení funkčnosti tužky se dokonce neobjevuje ani ve známých chybách dané verze, a tak je více než jasné, že jde o záměr Applu.

V současném systému lze totiž pomocí Apple Pencil klikat na ikony a tlačítka, vybírat text, vyhledávat, skrolovat, přepínat mezi aplikacemi a spoustu dalšího, co nijak nesouvisí s kreslením, tudíž tužka dokáže zcela nahradit uživatelovo prsty. Nově v iOS 9.3 lze Apple Pencil použít jen v některých aplikací určených speciálně pro kreslení, skicování a psaní.

Drtivé většině uživatelů se rozhodnutí Applu ale nelíbí a například redaktor iMore žádá společnost, aby funkce opět vrátila. Poukazuje například i na fakt, že Apple Pencil nelze použít pro editace videa v iMovie, kde byla obzvláště užitečná.

Očekává se, že Apple vydá ostrou verzi iOS 9.3 pro všechny majitele iOS zařízení 15. března, hned po představení iPhonu 5seiPadu Air 3. Apple má tak poměrně dostatek času, aby funkce Apple Pencil do iOS opět vrátil, je však otázkou, zda vyslyší žádosti uživatelů, či si půjde svou cestou.

Apple Pencil iOS 9

*zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.