Zavřít reklamu

gesture_controlUSA kancelář patentů a ochranných známek dnes zveřejnila patent, který si Apple podal loni v březnu. Ten popisuje proximity senzory v displejích Maců, iPhonů a iPadů, které by mohli být v budoucnu použity i k ovládání zařízení. Patent s názvem „Proximity and multi-touch sensor detection and demodulation“ ukazuje, jak bychom mohli ovládat displej nejen dotykem, ale i pohybem ruky nad samotným zařízením. Vše by fungovalo za pomocí fotodiod, které by snímaly pohyb a vykonaly by určitý úkon.

Jedno provedení patentu popisuje kapacitní snímací prvek, který pomocí bezdotykových senzorů a LCD displeje snímá gesta. Mohli bychom se tak dočkat například virtuální klávesnice. S více bezdotykovými poli by mohl systém rozpoznat prst, dlaň, nebo i jiný povrch, vznášející se nad plochou displeje. Díky tomu bychom mohli stisknout virtuální tlačítko bez fyzického kontaktu se zařízením. V patentu se objevuje i Mac, který by skrze technologii, dokázal nabídnout více funkcí klávesnice a trackpadu.

Je velmi nepravděpodobné, že se bezdotykový multi-touch displej v blízké budoucnosti objeví. Apple teprve rozšířuje funkci 3D Touch, kterou představil v září na nových iPhonech. Není to však poprvé, co se Apple zajímá o bezdotykové uživatelské rozhraní. Například v roce 2013 odkoupil společnost PrimeSense, která je zodpovědná za technologii Microsoft Kinect. Podobnou technologii obdrželo i nejnovější BMW řady 7, v němž můžete ovládat gesty palubní počítač.

bezdotykovy_displej
leap motion

*Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.