Zavřít reklamu

iOS 9.2.1 iconPřibližně před týdnem vydal Apple iOS 9.2.1 pro všechny uživatele. Miniaturní aktualizace v podstatě nepřinesla nic nového, jen opravu několika malých chyb a zlepšení zabezpečení systému. Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že ani instalovat nemá cenu a vyplatí se počkat až na iOS 9.3, který přinese spoustu zajímavých novinek jako například Noční režim. Nicméně, iOS 9.2.1 opravuje jednu starou bezpečnostní chybu, kvůli které byste měli ze staršího systému co nejdříve přejít na ten nejnovější.

Krátce po vydání aktualizace totiž Yair Amit a Adi Sharabani z bezpečnostní společnosti Skycure informovali, že Apple po třech letech konečně opravil poměrně závažnou bezpečnostní chybu v iOS. Společnost Skycure už 3. června 2013 Apple informovala, že je v iOS možné, aby hacker ukradl citlivé údaje z iPhonu nebo iPadu jen tím, že vytvoří veřejnou Wi-Fi síť, na kterou se uživatel připojí sám nebo automaticky a přesměruje ho ihned na HTTP stránku.

Na stránce se uživateli ukázala vestavěná obrazovka (známá také jako captive portal), na kterou obvykle narazíte při připojení na letištích nebo v hotelech. Z obrazovky se pak do telefonu načetl obsah a ten se mohl spustit bez vědomí uživatele a ukrást tak některé citlivé údaje.

Naštěstí v iOS 9.2.1 byl problém vyřešen izolovaným uložištěm cookies, jenž vás má ochránit před potencionálními útočníky. Skycure uvedla, že se jednalo o nejdelší opravu chyby v iOS po nahlášení, ale že oprava byla pro Apple nakonec mnohem složitější, než se původně zdálo.

Téměř každý z vás se připojuje na free Wi-Fi sítě ať už někde v hotelech, na letištích nebo kdekoli jinde, a proto byste měli stahovat iOS 9.2.1 co nejdříve. Učinit tak můžete v Nastavení –> Obecné –> Aktualizace softwaru.

iOS 9

Dnes nejčtenější

.