Zavřít reklamu

iPad Pro icon 2Po minulé roky sa špekulovalo o novom MacBooku s Retina displejom a taktiež sa špekulovalo o obrovskom iPade Pro, ktorý by mohol nahradiť MacBook. Nakoniec ale Apple predstavil oba produkty s tým, že svojimi vlastnosťami k sebe majú veľmi blízko, len na jednom beží OS X a na druhom iOS, inak ide v oboch prípadoch o ľahko prenosné zariadenia určené na jednoduchšiu prácu. Po stránke hardvéru má však dvojica k sebe ešte bližšie, než ste si mysleli. Aspoň podľa tvrdenia portálu AnandTech, ktorý porovnal výkon procesoru Intel Core M s čipom Apple A9X, ktorý poháňa iPad Pro. Porovnanie bolo súčasťou detailnej recenzie tabletu, ktorá obsahuje aj detailnú analýzu hardvéru a softvéru.

Okrem toho, že redakcia porovnala výkon čipu A9X s tým v MacBooku, porovnala ho aj s procesormi v počítačoch ASUS Transformer Book T300 Chi a ASUS ZenBook UX305TA. Kým prvý menovaný disponuje high-endovou verziou procesoru Core M, ZenBook už disponuje procesorom Core m3 s architektúrou Skylake, ktorý sa objaví pravdepodobne aj v tohtoročnom 12″ MacBooku. Benchmark bol vykonaný s pomocou nástroja SPECint 2006 a výsledky prekvapia. iPad Pro prekonal notebooky až v polovici prípadov, celkovo však má ešte čo dobiehať, aby sa rovnal desktopu, ale od tohto cieľa ho delí už len kúsok. Už teraz je totiž konkurencieschopný.

Vďaka výsledkom testu začínajú mať špekulácie o prechode Macov na ARM nový rozmer. Už pred dvomi rokmi mal Apple vyvinúť zopár prototypov bežiacich na procesore ARM, pričom sa malo jednať o špeciálne verzie iMacu, Mac mini a 13″ MacBooku, ktoré disponovali sadou 4 až 8-ich štvorjadrových procesorov ARM. Tým, že by ich bolo viac, by bol výkon pochopiteľne niekoľkonásobne vyšší, než na iOS zariadeniach a počítače by tak mohli mať potenciálne rovnaký výkon ako procesory Intel, ktoré využíva dnes. Vďaka technologickému pokroku však možno nakoniec ani nebude treba mať 8 čipov, ale možno ich bude stačiť menej, ak vezmeme do úvahy, že dnes sa už Applácke dvojjadro takmer rovná dvojjadru Core M od Intelu.

Prechod na ARM by mal pre Apple výhodu najmä z hľadiska plánovania predstavenia, keďže teraz je závislý na dostupnosti procesorov od Intelu. Na druhú stranu by to znamenalo odobratie podpory pre všetky aplikácie a z Macu by sa tak zase raz stala platforma s obmedzeným množstvom softvéru, čo by zrejme Apple nechcel, pretože by to mohlo poškodiť povesť jeho počítačov. Ale aspoň by začal Mac App Store konečne žiť, aplikácie pre iPad by sa totiž mohli stať kompatibilné s Macom a naopak, tak ako to je na Windows 10.

iPad Pro vs MacBook

*Zdroj: AnandTech; MacRumors

Dnes nejčtenější

.