Zavřít reklamu

Tim Cook iconTim Cook sa v uplynulých dňoch stretol s niekoľkými ďalšími osobnosťami zo Silicon Valley, ako aj s predstaviteľmi Bieleho domu, pričom náplňou ich diskusie bol boj proti terorizmus na sociálnych sieťach a v technologickom svete ako takom. Pretože sa takto orientovaného stretnutia zúčastnil aj Cook, niektorí špekulovali, že Apple plánuje predsa len spraviť kompromis v podobe vytvorenia backdooru pre iPhone a ďalšie zariadenia, čo však nie je pravda. Ako tvrdí server The Intercept, riaditeľ Applu mal zachovať rovnaký postoj ako vždy, teda že v boji proti terorizmu neohrozí súkromie užívateľov a nevytvorí žiadne backdoory, ktoré by umožnili vláde pristupovať k súkromným dátam užívateľov.

Cook argumentoval počas stretnutia, že je zodpovednosťou Bieleho domu vyhlásiť, že by v zariadeniach nemali existovať žiadne zadné vráta, ktoré by umožnili vláde (a tým pádom aj hackerom) pristupovať k súkromným informáciám. Znamenalo by to, že Biely dom by tak vystúpil proti riaditeľovi FBI, Jamesovi Comeymu, ktorý verí, že technologickí giganti by mali do svojich zariadení zahrnúť backdoor pre vládne účely. Biely dom zatiaľ s výsledkom neprišiel, čomu nasvedčuje aj jeho posledná Správa o stave únie, ktorú Biely dom podáva každý rok. V nej prezident Obama síce hovoril o počítačoch a inej elektronike, ale len v súvislosti so školstvom a inými oblasťami rozvoja, nehovoril však nič o ich nasadení v boji proti terorizmu alebo o šifrovaní dát.

Obama bol pravidelne na strane Applu a súhlasil s Cookom v tvrdení, že ľudia by nemali mať odobrané súkromie akýmikoľvek backdoormi. Po masakroch v San Bernardine a Paríži však čoraz väčšie množstvo vládnych predstaviteľov začína veriť, že backdoor by mal zmysel. Obama sa navyše na túto tému nevyjadril a tak je možné, že aj on sa už začína prikláňať na stranu tých, ktorí by radšej obrali ľudí o súkromie v záujme ochrany národa. Vedúca sudkyňa Loretta Lynch už dávnejšie vyhlásila, že Cook by sa mal prikloniť k riešeniu, ktoré by chránilo nielen súkromie, ale aj národnú bezpečnosť, zatiaľ čo Apple dnes chráni len súkromie.

Spomínaného stretnutia sa zúčasnil nielen Tim Cook, ale aj predstavitelia Facebooku, Twitteru, Cloudflare, Googlu, Microsoftu, Dropboxu, LinkedIn, riaditeľ FBI James Comey, riaditeľ NSA Michael Rogers, riaditeľ DNI James Clapper, minister vnútra Jeh Johnson, ako aj predstavitelia bieleho domu, Denis McDonough a Loretta Lynch.

Tim Cook

*Zdroj: The Intercept; 9to5mac

Dnes nejčtenější

.