Zavřít reklamu

Apple Store OSAko správny fanúšik Applu ste sa už zrejme aspoň raz zastavili v obchode s Apple produktami. Či už išlo o autorizovaného predajcu alebo o oficiálny Apple Store, určite ste si pri používaní nových iOS zariadení všimli, že sa na nich prehráva prezentačné video a na domovskej obrazovke sa nachádza aplikácia Touch ID, ktorá vám umožní vyskúšať si, ako funguje snímač odtlačkov prstov na iPhone alebo iPade. A potom tu sú nejaké tie prijaté SMS-ky od američanov a fotky z Kalifornie, Arizonskej púšte a tak podobne. Vedeli ste ale, že to, čo používate, nie je ten istý iOS, ktorý máte na svojom zariadení? V skutočnosti je to totiž špeciálna nadstavba, ktorú by sme mohli nazvať Store OS. Takto upravený systém má niekoľko odlišností, ktoré určite stoja za pozornosť.

1. Demo video (com.apple.MesaStoreDemo)

Hneď prvá vec, ktorú uvidíte po zapnutí zariadenia s Apple Store systémom, je prezentačné video. O jeho beh sa stará skrytá aplikácia MesaStoreDemo, ktorá sa spustí okamžite po zapnutí zariadenia, bez ohľadu na to, či je prístroj zamknutý alebo nie. Zaujímavé je, že dáta zálohy hovoria o tom, že aplikácia je na prístroji nainštalovaná podobným spôsobom ako aplikácie z App Storu – teda že by mala mať ikonu na domovskej obrazovke. Ale kde ju má? To nikto nevie. Jediné, čo vieme je, že tam niekde existuje a volá sa com.apple.MesaStoreDemo. Google vám ale nič nenájde.

Touch ID App

2. ne-App Store

Spomínal som aplikácie, poďme sa pozrieť rovno k nim. Store OS obsahuje App Store, avšak systém je nastavený tak, že nemôžete inštalovať nové aplikácie ani nemôžete sťahovať updaty, ste odkázaní len na obsah, ktorý máte na zariadení. Do App Storu sa síce prihlásiť môžete a vidíte aj históriu svojich nákupov, ale že by ste si sem stiahli napríklad Firefox, na to zabudnite. Čerešničkou na torte sú obmedzenia v Nastaveniach, vďaka ktorým nemôžete vidieť štatistiky o voľnom mieste. Informáciu môžete získať jedine po prehliadnutí sekcie Informácie, kde nájdete napríklad názov zariadenia alebo informácie o verzii systému.

3. Statická domovská obrazovka, aplikácia Touch ID

Aplikáciami sa budeme zaoberať aj v treťom bode. Okrem toho, že nemôžete inštalovať nové aplikácie, nemôžete ani mazať staré aplikácie alebo ich presúvať. Po dlhšom podržaní akejkoľvej ikony sa totiž nič nestane, maximálne sa vám otvorí aplikácia, ktorú ste držali. Na obrazovke tiež nájdete aplikáciu Touch ID, v ktorej si môžete vyskúšať, ako funguje snímač odtlačkov prstov. Je to samozrejme len skúšobná aplikácia. Mimochodom, na zariadení nemôžete aktivovať passcode ani zamknúť zariadenie pomocou svojho odtlačku prstu.

Touch ID App

4. Neexistuje DFU Mode ani obnova

Store OS je nastavený tak, že zariadenie, na ktorom sa nachádza, nepozná DFU Mode. Teda, ak ho chcete obnoviť, respektíve naň natiahnuť bežný „spotrebný“ iOS, musíte tak spraviť jedine cez počítač. Tu môžete dokonca naraziť na problém a to že sa zariadenie dostane do stavu jemnej schizofrénie, kde vám zaspamuje iTunes približne 100 upozorneniami o tom, že Zariadenie bolo odpojené. Občas sa objaví možnosť kliknúť na Dôverovať, ale tým to končí, pretože komunikácia sa behom tohto prvého momentu neustále prerušuje. Okrem neexistujúceho DFU Mode (v skutočnosti dôjde k dvojitému reštartu a vypnutiu) v systéme vôbec nenájdete možnosť obnoviť nastavenia systému. Pokiaľ si myslíte, že tu sú potichu aktivované „rodičovské obmedzenia“, ste na omyle – neexistujú.

5. Fotoknižnica a 15-sekundové videá

Nie je to prvýkrát, čo som išiel do obchodu, vzal do ruky iPad, zapol ho a tam som na pozadí uvidel selfie nejakého tretiaka zo základnej, ako mi ukazuje prostredník. Skrátka, ľudia zvyknú skúšať fotoaparát v iPhone alebo iPade v obchode a pokúsia sa spraviť trochu škodoradosti, ale to ešte nevedia, akú zbraň si na nich pripravil Apple. V nadstavbe, ktorá sa nachádza na vystavených iOS zariadeniach, sa totiž ukrýva nástroj pomenovaný ako Storehouse Client Demo (co.storehouse.client.demo). Táto šikovná aplikácia ukrýva zálohu fotoknižnice, ktorá sa obnoví vždy po reštarte zariadenia. Reštart zariadenia odstráni všetky fotografie, ktoré tam kedy kto odfotil a obnovia sa fotky, ktoré vám chce ukázať Apple. Okrem toho je systém nastavený tak, že nahrávanie videa je obmedzené na 15 sekúnd.

Video Limit Apple Store iOS

6. Fotky z Nikonu D800

Rozhodne zaujímavé mi prišlo zistenie, že fotoknižnica, ktorá obsahuje zväčša kopu pekných fotografií, neobsahuje len fotografie z iPhonov, ale niektoré fotky pochádzajú z bežných DSLR fotoaparátov. Presnejšie, pri analýze fotiek som si všimol predovšetkým, že Apple používal Nikon D800 na niektoré z tých úchvatných fotiek. Na druhú stranu, nie je dôvod na odštartovanie ďalšej #gate. Prevládajú totiž fotky z iPhonov. Aj keď je celkom prekvapivé, že u fotiek z iPhonu 4S a iPhonu 5s fotky neobsahujú žiadne informácie o objektíve, pričom fotky z iPhonu 6, ako aj z redakčných zariadení, ich obsahujú. Dokopy, skryté aplikácie a obsah fotogalérie, zaberajú 2,9GB.

AppleStore OS

Dnes nejčtenější

.