Zavřít reklamu

iPad Pro icon 2Apple začal tento týždeň predávať svoju najväčšiu novinku vo svete iOS, iPad Pro s 12,9″ displejom. Predstavenie novinky nás prekvapilo hlavne preto, lebo sme pred jeho uvedením nevideli takmer žiaden únik a aj keď sa občas objavila správa, že Apple pracuje na maxi-tablete, správy sme prijímali skepticky a vraveli si, že bez OS X by takéto zariadenie pravdepodobne nevydal – a ak hej, tak až po vydaní nejakého zjednoteného systému, napríklad budúcoročného iOS 10 (alebo iOS X, ak chcete). iPad Pro je však realitou a kým včera bolo oznámené, že sa začne predávať v priebehu tohto týždňa, spoločnosť začala predávať tablety už dnes a to nielen vo svojom Online Store, ale aj v kamenných predajniach.

Zahraničné redakcie už mali možnosť zaobstarať si najnovšie iOS zariadenie a začali prinášať svoje poznatky. Pripomíname, že my zatiaľ iPad Pro nemáme, avšak existuje šanca, že ho na recenziu budeme mať. Nateraz však už ale vďaka zahraničiarom poznáme niekoľko poznatkov, o ktorých sa moc nehovorilo a ktoré dokážu v prípade iPadu Pro zodpovedať niekoľko otázok, ktoré sa záujemcovia zvykli pýtať.

V prvom rade je treba čakať, že iPad Pro je veľký. Naozaj veľký – pokiaľ k nemu máte pripojenú klávesnicu Smart Keyboard, tablet má skoro rovnaké rozmery ako 13″ MacBook Pro a je viditeľne väčší, než 11″ MacBook Air. Je samozrejme väčší, než ktorékoľvek iné doteraz vydané iOS zariadenie a ak sa vám niekedy zdalo, že je iPhone 6 Plus veľký, po skúsenosti s iPadom Pro už nebudete mať problém používať Plusko v jednej ruke. Čo v mojom prípade platí aj po zrecenzovaní konkurenčných smartfónov. Zároveň sa odporúča, aby ste tablet v žiadnom prípade nepripájali do docku. Preto ak budete chcieť svoj iPad nabiť, nechajte ho jednoducho položený na stole alebo pri zdroji elektriny. Šťavu u 12.9″ iPadu dopĺňate pomocou 12W nabíjačky. Ak by ste sa náhodou dostali do situácie, že nemôžete používať novú nabíjačku, potom môžete bez problémov použiť aj 10W alebo 5W nabíjačku, ktorú ste dostali k starším iPadom alebo iPhonom. Len teda rátajte s tým, že nabíjanie bude trvať dlhšie.

iPad Pro in hand

Naopak na nabíjanie, respektíve zdielanie energie so svojou klávesnicou Smart Keyboard, sa používa bočný Smart Connector, ktorý má svojim vzhľadom blízko k MagSafe na MacBookoch. U nového konektoru sa dokonca verí, že pôjde o štandard, ktorý zmení iPad: je to totiž prvýkrát, čo môže mať človek pripojené k svojmu tabletu dva periférne doplnky – klávesnicu cez Smart Connector a iný doplnok cez Lightning konektor.

Súčasťou vylepšeného hardvéru sú aj stereo reproduktory. A je ich tu viac než u predošlých generácií iPadu – presnejšie sa Apple rozhodol použiť dva reproduktory v spodnej časti a dva reproduktory vo vrchnej časti tabletu. Podľa dojmov zahraničných médií je v kvalite zvuku skutočný rozdiel a zvuk tu znie oveľa lepšie, než u ktoréhokoľvek staršieho iPadu. Dokonca sú reproduktory tak kvalitné, že prekonávajú vstavané reproduktory 13″ MacBooku Pro Retina. Sú oveľa hlasnejšie, ponúkajú čistejší zvuk a širší frevenčný rozsah, lepšie výšky aj basy. Dva páry reproduktorov sa prispôsobujú tomu, ako svoj tablet držíte a preto keď ho otočíte o 180°, otočí sa aj rozloženie reproduktorov.

Po softvérovej stránke je treba rátať s výhodami aj nevýhodami nového tabletu. Narozdiel od hardvérových nedostatkov však tieto môžu byť opravené obyčajnou aktualizáciou. Taký multitasking funguje čudne, zvlášť ak používate softvérovú klávesnicu. Tá totiž funguje skutočne zvláštne a keď potrebujete v nejakej aplikácii písať, klávensica sa nevysunie na celej obrazovke, ale len v aplikácii, ktorú používate, čo je problém ak vezmete na vedomie, že veľká klávesnica by tu mala mať rovnaké rozmery ako tá na MacBooku. Navyše si klávesnicu nemôžete rozdeliť na dve polovice a uchytiť ich na okraje obrazovky. Skrátka, ak ide o multitasking, iPad Pro je stavaný na to, aby ste ho používali s novou klávesnicou.

Pocitovo to nevyzerá, že by bol iPad rýchlejší. Kým väčšina aplikácií od Applu a aj z App Storu sa spustia za rovnaký čas ako na iPade Air 2. Benchmark taktiež naznačuje, že niečo nie je v poriadku, keďže čísla v ňom sa pri každom teste líšia. To môže znamenať, že GeekBench musí byť buď aktualizovaný a dostať podporu iPadu Pro alebo Apple do svojho tabletu zahrnul softvérové vylepšenia, ktoré majú za úlohu šetriť batériu a dynamicky menia výkon procesoru.

iPad Pro with Smart Keyboard

Ak by ste to náhodou potrebovali, iPad Pro disponuje funkciou Display Zoom, ktorá debutovala na iPhone 6. Je to funkcia, ktorá vám umožní zväčšiť obsah na domovskej obrazovke tak, aby vyzeral rovnako ako iPad Air. Aspoň to bude vyzerať, že máte na tablete viac obsahu, keďže v základnej podobe prostredie podľa môjho názoru až smiešne plytvá priestorom na obrazovke. Totiž, na 13″ displeji sa vám v jeden moment ukazuje len 20 rôznych aplikácií, ktorých ikony sú od seba vzdialené niekoľko centimetrov. Je to navyše rovnaké množstvo ikon, aké vidíte na 7.9″ iPade mini. (Nepočítame dock, v ktorom si môžete ponuku meniť podľa svojej potreby). Okrem toho Apple nedomyslel funkciu AirPlay Mirroring. Tá totiž opäť degraduje rozlíšenie len na 1024 x 768 bodov, čo je rozlíšenie z roku pána 1500-600. iPad Pro má pritom displej s rozlíšením 2732 x 2048 bodov a Apple TV je prispôsobená pre 1080p Full HD.

Rovnako tak je problémom aj skutočnosť, že dnes je len málo aplikácií prispôsobených pre tak veľkú obrazovku. Preto môžete čakať veľa upscalingu a v niektorých aplikáciách sa môžu ľudia dokonca stretnúť s viditeľnými pixelmi. Ale to je preto, lebo nikto okrem Applu doteraz nevedel, kedy sa začne iPad Pro predávať a tak môžete v nasledujúcich dňoch čakať veľa aktualizácii z App Storu. Taktiež si všimnete, že Apple by mal razantne prerobiť iOS pre iPad Pro, ak ho chce dostať do postavenia náhrady za MacBook: Niektoré aplikácie, ako napríklad Hodiny, totiž zbytočne zaberajú celú obrazovku.

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.