Zavřít reklamu

Siri CZ iconO české Siri se spekuluje už několik let. Objevilo se dokonce i pár důkazů přímo v iOS, která potvrzovaly, že na ni Apple skutečně pracuje. Jenže rok 2015 se pomalu chýlí ke konci, představení a následné vydání nového iOS 9 už máme za sebou a česká Siri stále nikde. Přitom právě iOS 9 přináší spoustu novinek a vylepšení pro Siri, ale nových jazyků jsem se prozatím nedočkali. Jenže náš server získal exkluzivní informace, které naznačují, že Siri bude obohacena o nové jazyky a mezi nimi by neměla chybě ani čeština!

Hned na úvod raději doplním, že se jedná o tvrzení, které je podložené na základě informací od jednoho z našich čtenářů, který mluvil přímo z Apple podporou, jenž mu sdělila, že česká Siri dorazí do konce tohoto roku. Netvrdíme proto s naprostou jistotou, že Siri v češtině stoprocentně dorazí, ale tvrzení přímo od čtenáře a hlavně od české Apple podpory naznačuje mnohé a dává nám velké naděje, že tomu tak skutečně bude.

Čtenář totiž řešil problém ohledně nových funkcí v OS X El Capitan, kdy jemu, ani jeho kolegům nefungovala jedna z funkcí Spotlightu, kterou Apple prezentuje přímo na českých stránkách. Proto se rozhodl zavolat na českou Apple podporu a zjistit, proč mu daná funkce na jeho počítači nefunguje. Zaměstnanec mu po chvíli zkoumání sdělil, že se konkrétně jedná o funkci, která je postavená na výsledcích ze Siri a vzhledem k tomu, že v naší zemi Siri zatím není, tak nefungují návrhy ani na OS X El Capitan. Následně mu ještě poslal tento odkaz, kde můžete vidět všechny země, ve kterých jsou návrhy Siri dostupné. Sám pak dodal: „Podle toho, co mi to tu píše, tak bude v České republice dostupná Siri v českém jazyce ještě do konce tohoto roku.“

Samozřejmě zůstává otázkou, zda se například zaměstnanec nepřehlídl a nekoukl se na dostupnost jiné služby, ale vzhledem k tomu, že se Apple v poslední době soustředí na vylepšování všech funkcionalit Siri, je dost možné, že přidá i další jazyky, kde by konečně mohla být čeština. Dalším příkladem, který nahrává pro českou Siri je fakt, že Apple se snaží rozšířit Apple Watch do co nejvíce zemí a vzhledem k tomu, že jablečné hodinky jsou z nějakých 70% závislé na Siri, tak pro společnost nemá smysl je rozšiřovat do zemí, kde asistentka v daném jazyce prozatím dostupná není. Právě proto by mohla na našeho iPhony a iPady připlout s updatem Siri v češtině a následně i Apple Watch.

A na závěr ještě jedna dobrá zpráva. Minulý rok se Siri také nenaučila nové jazyky s iOS 8, ale až s aktualizací iOS 8.3, kdy Apple přidal hned sedm nových jazyků. Právě proto se češtiny můžeme dočkat například v iOS 9.2 nebo iOS 9.3 či v nějakém dalším. V iOS 9.1 se pravděpodobně nové jazyky ještě neobjeví, protože už by je Apple s největší pravděpodobností přidal do některé z beta verzí. Pokud by měl Apple stihnout přidat českou Siri do konce tohoto roku, tak bychom se jí měli dočkat nejspíš v iOS 9.2.

Czech Siri

Za informace děkujeme našemu čtenáři Jaromírovi

Dnes nejčtenější

.