Zavřít reklamu

Apple indiaJe tak nejak zvykom, že sa Tim Cook stretne s premiérom alebo iným vládnym predstaviteľom nejakej krajiny. Najnovšie sa stretol s premiérom Indie, Narendra Modim, aby diskutovali o dlhodobých plánoch Applu v krajine, ktoré môžu byť prospešné nielen pre krajinu s miliardou obyvateľov, ale taktiež pre celý svet a zákazníkov, ktorí nie sú vždy spokojní s (ne)dostupnosťou iPhonu počas prvých týždňov alebo mesiacov, čo je nový telefón v predaji. Ako inak, nie všetky informácie z tohto stretnutia sa dostali na verejnosť. Tie najdôležitejšie informácie však áno a Tim Cook mal zo stretnutia dobrý pocit, čo potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí, Vikas Swarup.

CEO Applu mimo iného vyzdvihol skutočnosť, že India je veľmi špeciálnym miestom v srdci každého zamestnanca Applu, pretože práve toto je krajina, ktorú navštívil Steve Jobs vo svojej mladosti, aby našiel svoju inšpiráciu. Cesta do Indie nepriamo ovplyvnila vznik a vývoj spoločnosti Apple, preto sa chcel Cook odvďačiť premiérovi za svojho nebohého nadriadeného, ktorý si z krajiny odniesol neobvyklý „suvenír“. Spoločnosť má pravdepodobne záujem rozšíriť podporu Apple Pay aj do Indie, čo predstavuje príjemný prínos pre tamojších majiteľov iPhonu. V súvislosti s iPhonom tiež Cook rozprával o ekonómii vývoja aplikácií a poznamenal, že App Store predstavuje veľmi dôležitú príležitosť pre ľudí, ktorí majú záujem vyvíjať aplikácie a takých je v Indii samozrejme mnoho. Veď aj napríklad Sundar Pichai pochádza z Indie a dnes je CEO Googlu (divízia spoločnosti Alphabet)

Tak či onak je jasné, že Apple má záujem o investovanie v Indii. Rovnaký záujem má aj indická vláda, ktorá volala Apple do krajiny už dlhší čas, ale situácia bola pomerne komplikovaná, hlavne pretože spoločnosť musí splniť určité kritériá. Najdôležitejšou podmienkou je otvoriť kamenný Apple Store v krajine, pokiaľ tu chce začať vyrábať iPhone a ďalšie svoje produkty. O vybudovanie továrne a jej prevádzku sa však bude starať Foxconn, hlavný výrobca produktov spoločnosti Apple. Kalifornská spoločnosť tiež plánuje v krajine otvoriť vlastné R&D stredisko tak ako ho tu majú aj ďalší výrobcovia. Svoje R&D centrum tu má aj napríklad Samsung a práve odtiaľ veľakrát pochádzajú úniky informácií alebo fotky prototypov produktov, ktoré sú ale úmyselne kamuflované s tým, že finálny dizajn sa ukrýva na centrále v Kórei.

Dnes nejčtenější

.