Zavřít reklamu

iOS 9Takmer vždy, keď Apple vydal nový veľký update systému iOS, užívatelia starších zariadení začali hlásiť, že ich zariadenia sú pomalšie než na predošlej verzii iOS a niektorí z nich spravili downgrade, kým bola možnosť (a pri iOS 8.4.1 ešte je, takže ak nad ním uvažujete, spravte ho čo najskôr). V skutočnosti je to spôsobené tým, že Apple optimalizuje nové verzie svojho systému hlavne pre najnovšie zariadenia a tým zároveň dôjde k miernemu zvýšeniu hardvérových požiadavkov, čo majú na svedomí nové grafické prvky a rozhrania, ktoré zaťažujú systém viac, než by bolo treba. Podobne je to aj pri čerstvo vydanom iOS 9 a aj keď je systém optimalizovaný oveľa lepšie, než predošlé verzie, stále tu nejaké to spomalenie nájdete – ako napríklad ja som si na iPhone 5c všimol, že seká fotoaparát a to nielen v systémovej aplikácii, ale aj cez VSCOcam a ďalších.

Ale aj keď v tejto chvíli nechcete upgradovať, zrejme vás zaujíma, ako bude fungovať systém na starších zariadeniach ako je iPhone 4s, iPhone 5/5c a iPhone 5s. Na to sa už bližšie pozrel YouTuber iAppleBytes a zverejnil videá všetkých troch generácií iPhonu a porovnal na nich plynulosť iOS 8.4.1 a len včera vydaného iOS 9.0.1, ktorý opravil niekoľko chýb a zdá sa mi, že aj trochu zrýchlil fotoaparát.

iPhone 4s
Tu zrejme nemá cenu sa o čom baviť. Telefón vyšiel v roku 2011 a je veľkým prekvapením, že sa ho Apple rozhodol podporovať ešte aj dnes. Je to teda už naozaj „prehistorické“ zariadenie v oblasti výkonu a môžete to vidieť aj na videu nižšie, ktoré ukazuje, že iOS 9.0.1 je jednoducho pomalý a dokonca pomalší, než tu bol (už tak dosť pomalý) iOS 8.4.1. Spotlight je prekvapivo rovnako rýchly, aj keď má oveľa viac funkcií a Siri je tu oveľa rýchlejšia, než na iOS 8.4.1. Pokiaľ však chcete mať svoj telefón celkovo rýchlejší, tak by bolo asi lepšie ostať na staršom systéme, aj keď vám bude mobil pravidelne ponúkať možnosť updatu. Ale rozhodne sa cení, že Apple pracoval na úplne novej „Legacy“ verzii pre iPhone 4s.

Zhrnutie? Ak chcete rýchlejší iOS 9, zrejme je najvyšší čas vymeniť hardvér.

iPhone 5 / iPhone 5c
Dva iPhony, jeden hardvér. Oba majú procesor Apple A6 a sú tak druhou najstaršou podporovanou generáciou zariadení so systémom iOS 9. Systém mám nainštalovaný na svojom mobile a viem povedať, že človek si všimne prekvapivo dobrú optimalizáciu systému, aj keď ho používate na hardvéri z roku 2012. iOS 9 tu beží takmer rovnako rýchlo ako iOS 8.4.1, len teda som si všimol sekanie fotoaparátu. Inakšie aspekty zahŕňajú lag pri otvorení Spotlight (ale to tu už bolo pri niekoľkých predošlých verziách). Otvorenie Proactive Assistant naľavo od ponuky aplikácií je plynulé a neseká a rovnako tak som si všimol mierne zlepšenú výdrž batérie. No a spomalenie fotoaparátu, ak sa rozhodnete robiť statickú fotku zadnou kamerou. Nahrávanie videa je ale plynulé a to isté platí aj o panoráme.

Moje zhrnutie je, ak chcete nové funkcie, pokojne upgradujte, systém bude tak rýchly ako predtým. Rýchlostný rozdiel tu reálne nepocítite, až na fotoaparát (môže ísť o individuálny problém).

iPhone 5s
No a nakoniec je tu porovnanie dnešného low-endu, ktorým je iPhone 5s. Tento sa dočkal naozaj len drobného rozdielu v rýchlosti, čo je spôsobené tým, že iOS 9.0.1 je optimalizovaný hlavne pre 64-bitové zariadenia a pokiaľ budú takto dobre optimalizované aj novšie verzie iOS, tak by sme mohli čakať podporu pokojne do vydania iOS 11 alebo aj iOS 12. Fotoaparát tu reaguje dokonca rýchlejšie než na iOS 8. Môžeme síce vidieť nejaké lagy pri notifikačnom centre a Control Center, ale tie môžu byť spôsobené skutočnosťou, že systém bol čerstvo zapnutý cez cold boot. Jediné výrazné spomalenie bolo pri aplikácii Apple Store, ktorú ale u nás nenájdete.

Zhrnutie? Určite upgradujte.

Dnes nejčtenější

.