Zavřít reklamu

Apple-money-logoUž za niekoľko dní uvidíme ďalšie oznámenie finančných výsledkov za uplynulé obdobie, tentoraz za 3. kvartál fiškálneho roku 2015, teda za druhý štvrťrok roku. Spoločnosť Apple uvedie konkrétne čísla až vtedy, 27. júla/července, no analytické spoločnosti sa už teraz podelili so svetom o svoju vlastné štatistiky. Podelili sa o ne dve najvýznamnejšie analytické spoločnosti z Wall Street, agentúry Gartner a IDC. No kým doteraz sa dvojica vo svojich tvrdeniach zhodovala, tentoraz má každá iný názor na to, čo sa deje vo svete počítačov a aký to má dopad na predaje Mac-ov.

Gartner

Gartner vo svojej správe uvádza, že došlo k celoplošnému poklesu predajov PC nielen v USA ale aj v celom svete. Platí to aj pri Appli – kým doteraz mal „šťastie“, že kým ostatní strácali, on získaval, v uplynulom štvrťroku to bolo inak a predaje počítačov Mac klesli o 2,5%. Spoločnosť uvádza, že kým minulý rok Apple predal 1,97 milióna počítačov Mac, tento rok je to 1,92 miliónov. Napriek tomu ale Apple zvýšil svoj podiel na trhu a to z 12,3% na 12,7%. V USA bol inak zaznamenaný 5,8% pokles počítačov a kým minulý rok výrobcovia predali 16 miliónov kusov, tento rok to bolo 15,1 miliónov kusov. Jediným výrobcom, ktorý predal viac počítačov ako pred rokom, bolo Lenovo. To zároveň predbehlo Apple a stalo sa tretím najväčším výrobcom počítačov.

Pokles bol spôsobený klesajúcimi predajmi desktopu, ktorý klesol o dvojciferné číslo a stal sa tak najväčším poklesom od roku 2009, kedy svet postihla finančná kríza. Naopak predaje notebookov narástli o jednociferné číslo, no ani to nebolo dostatočne veľa na to, aby trh zaznamenal rast. Celosvetovo sa tak malo predať 68,4 miliónov počítačov, čo predstavuje pokles o 9,5%.

Gartner PC Estimate 2Q15
IDC

IDC pre zmenu oznámilo, že počas uplynulého kvartálu bolo predaných 16,4 milióna počítačov, čo však naďalej predstavuje 3,3% pokles oproti minulému roku, kedy malo byť podľa jeho slov predaných 17 miliónov počítačov v USA. Spoločnosť vraví, že Apple predal 2,2 milióna Macov a zvýšil tak svoj podiel z 11,9% na 13,5%. Naďalej však Apple ostáva v Top 3 pred Lenovom, ktoré malo predať iba 2,1 milióna kusov a získalo tak 12,7% podiel na trhu. Spoločnosť ale ďalej tvrdí, že vo svete narástli predaje počítačov Mac o 7,8% a Apple tak predal 5,14 miliónov Macov. Celkovo mali výrobcovia celosvetovo predať 66,1 miliónov počítačov, čo predstavuje pokles o 11,8%.

IDC US Estimate 2Q15
IDC PC Estimate 2Q15

Apple MacBook 2015

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.