Zavřít reklamu

Kenwood WTCCNebudeme si klamať, uplynulý víkend bol pre Slovensko veľmi rušný. Mimo iného sa v nedeľu konali na Slovensku preteky WTCC 2015 a mladší diváci mohli zažiť tak nejak Need for Speed naživo so všetkým, čo k tomu patrí – okrem pohľadných žien sme tu videli dav fanúšikov a upravené vozidlá. No a k nim už celkom neodmysliteľne patrí renomovaný výrobca infotainment systémov Kenwood, ktorý vo svojom stánku prezentoval viaceré novinky vrátane slúchadiel a Dash Cam. Naša redakcia neostala len pri testovaní produktov a rozhodla sa spraviť aj rozhovor s generálnym manažérom pre predaj a marketing Kenwood a JVC, Guyom Lembrechtsom.

LsA: Hneď na úvod vás musím pochváliť, mal som možnosť testovať vašu Kenwood Dash Cam a musím povedať, že výstup obrazu bol skutočne vynikajúci, obzvlášť ak ide o nočné zábery. Plánujete do budúcna rozvíjať sériu Dash kamier? Predsa len sa dash kamery predávajú dlhé roky a Kenwood vstúpil do týchto vôd iba na jar. Nejedná sa teda o ojedinelý pokus?

Guy Lembrechts: Toto je naša prvá kamera. Vieme, že trh existuje už dlhú dobu a navonok to môže pôsobiť prekvapivo, že aj my sme vyrobili svoju dash kameru. V skutočnosti to ale nie je tak veľké prekvapenie. Sme totiž súčasťou väčšieho celku, JVC Kenwood. Kenwood sa špecializuje na automobily. JVC sa síce venuje autám tiež, no jeho prioritou je video, takže naša Dash cam je výsledkom spolupráce dvoch divízií. Navyše, v automobilovom svete prezentuje Kenwood kvalitu a očakávame, že v budúcich mesiacoch nastane „explózia“ dash kamier. Kamery budú potrebné aj v samoriadiacich vozidlách. Takéto autá potrebujú vidieť všetko okolo seba a tak dnes zisťujeme, či je trh otvorený pre takéto riešenia. Každopádne, naše produkty získavajú popularitu po zhruba 2-3 mesiacoch na trhu a keď vidíme úspech, začíname sa plne sústrediť na ďalšiu generáciu produktu. Inžinieri v Japonsku už teraz pracujú na druhej generácii, o ktorej vám ale nemôžem veľa povedať (veď viete, konkurencia). Druhá generácia bude ale viac prepojená s multimediálnymi systémami. Spočiatku plánujeme podporovať len produkty Kenwood a s odstupom času sa môže objaviť kompatibilita s konkurenčnými produktami. Chceme vám ale ukázať, že my nepredávame krabice s produktami – my predávame riešenia a to je budúcnosť JVC Kenwood-u. Samozrejme, je to prospešné pre obe strany. Pokiaľ teda ide o dash kamery, nemôžeme povedať, že eventuálne vyrobíme druhý model. Určite budeme pokračovať ďalej.

KENWOOD CAR

LsA: Keď už sme začali s kamerami, nepohrávate sa aj s myšlienkou vlastnej akčnej kamery? Predsa len systém už máte a hardvér, ako sa zdá, tiež.

Guy Lembrechts: JVC a Kenwood sú dve značky. JVC už má za sebou dve generácie akčných kamier, ale v súčasnosti nevidí dôvod, prečo pracovať na tretej generácii. Sústredíme sa na trhy, na ktorých vieme získať silné postavenie a ak ide o akčné kamery, tam už má GoPro takmer monopolné postavenie. Ani Kenwood neplánuje vyrábať akčné kamery, nie je možné spraviť lepšiu akčnú kameru a predávať ju za nižšiu cenu než GoPro. Teraz čerstvo vstúpil na trh dash kamier so svojim prvým produktom a je jasné, že do budúcna budeme vylepšovať práve tie.

WTCC 2015 Slovakia Ring Kenwood

LsA: Hlavný dôvod, prečo je Kenwood aj na dnešných WTCC, sú multimediálne systémy. Môžete nám prezradiť, aké sú najväčšie novinky prichádzajúce tento rok a čo očakávali ľudia behom posledných pár rokov?

Guy Lembrechts: Čo máme nové? No predsa multimediálne systémy DNX a DNN J. Máme pripravenú jednu zásadnú novinku. Naše systémy odteraz obsahujú navigáciu Garmin a to, čo bol kedysi samostatne predávaný produkt, je teraz nainštalované priamo v našich systémoch. To je jedna z vecí, ktoré ľudia žiadali najviac. Znamená to hneď niekoľko výhod – navigácia je priamo v cene nášho produktu a po dobu troch rokov majú možnosť si stiahnuť bezplatnú každoročnú aktualizáciu máp. Výhodu to predstavuje aj vtedy, keď človek predáva svoje auto – predávate ho totiž rovno s GPS navigáciou. 

WTCC

LsA: V súčasnej dobe už vychádzajú z výrobných liniek prvé vozidlá so zabudovaným systémom Android Auto alebo Apple CarPlay. Vnímate tieto systémy ako konkurenciu alebo naopak ako doplnok pre svoje produkty?

Guy Lembrechts: Má to svoje výhody, ale aj nevýhody. Predinštalované multimediálne systémy sú veľmi jednoduché, vlastne ponúkajú CD prehrávač a 6 tlačidiel k tomu. Ľudia si na ne veľmi rýchlo zvyknú a naučia sa pracovať s multimediálnymi systémami. Spočiatku síce majú obavy, na čo im bude tak veľká obrazovka, ale postupom času začnú zisťovať, že by chceli viac funkcií a vtedy prichádzame na rad my s našim portfóliom. Zákazník si vtedy vyberie pokročilý systém a väčšinou to býva tak, že keď sa po 4-5 rokoch rozhodne kúpiť nové auto, zároveň si kúpi pokročilejší multimediálny systém, pretože ten základný už nespĺňa jeho potreby. Ale je vidieť, že základné systémy majú vplyv na trh – menší výrobcovia odchádzajú z trhu a teraz na ňom nájdete len tých, čo už majú stabilné postavenie – Kenwood, Pioneer a JVC, ktoré ale narozdiel od Kenwoodu neponúka GPS navigáciu.

A samozrejme tu sú potom výrobcovia ako Alpine alebo Clarion. U systémov je dôležitá konektivita, v ktorej pokročilé multimediálne systémy excelujú. Bežné systémy ponúkajú len určité možnosti pripojenia – napríklad CarPlay podporuje len iPhone. My plánujeme obohatiť naše systémy o podporu CarPlay a Android Auto už budúci rok, ale už v auguste/srpnu alebo septembri/září budete mať možnosť mirrorovať smartfón s Androidom. Tieto systémy nás zároveň nútia prichádzať s inováciami. Príkladom je napríklad naše partnerstvo s Garmin a ako jediní ponúkame bezplatné aktualizácie GPS navigácie po dobu 3 rokov. Tiež ponúkame na dva roky zadarmo prémiový systém Inrix. Umožňuje vám zistiť situáciu na cestách v reálnom čase. Viete teda včas zareagovať. Systém som videl prvýkrát pred 3 rokmi v Izraeli, kde je veľmi populárny a sme radi, že ho odteraz môžu naši zákazníci používať aj kdekoľvek inde vo svete. 

WTCC 2015

LsA: V poslednej dobe počujeme čím ďalej tým viac o takzvaných self-driving vozidlách. Je to podľa vás naozaj budúcnosť, ktorú zažije ešte naša generácia alebo to je hudba ďalekej budúcnosti? Plánuje aj Kenwood robiť nejaký výskum alebo dokonca produkty súvisiace so self-drivingom? 

Guy Lembrechts: Z určitého hľadiska je to budúcnosť pre všetkých z nás. Už teraz prebieha veľa testov. Samoriadiace autá budú vyžadovať kamery aby videli všetko okolo seba. Naši inžinieri v Japonsku teraz zisťujú všetko dôležité ohľadom „očí“ pre inteligentné autá. Do 10 rokov budeme veľmi dôležitou značkou a to nielen pre koncových zákazníkov, ale aj pre automobilky a veríme, že naše riešenia budú uplatnené aj pri samoriadiacich vozoch.

WTCC 2015 Slovakia Ring

LsA: Vy ste však na tohtoročné WTCC nepriviezli len multimediálne systémy, ale aj nové slúchadlá. Čím sú výnimočné a prečo by po nich mali naši čitatelia siahnuť?

Guy Lembrechts: Audio technika nie je v prípade Kenwoodu nejakou veľkou novinkou. Vyrábali sme ju, ale pod tlakom konkurencie sme sa jej prestali venovať. Snažíme sa ale prichádzať s inováciami a práve v dnešnej dobe sa nám naskytla vhodná príležitosť. Keď sa prechádzate po vonku, vidíte množstvo mladých ľudí so slúchadlami na ušiach. Rozhodli sme sa teda vrátiť k tomu, čo sme robili doteraz, ale trochu iným štýlom – máme tu svoje prvé tri modely slúchadiel. Pre Kenwood je dôležitá kvalita a pre zákazníkov taktiež dizajn. Preto chceme zaujať ľudí dizajnom, vysokou kvalitou zvuku a v neposlednom rade, Kenwood dnes ľudia pokladajú za symbol kvality. Chceme teda, aby boli naši zákazníci spokojní a samozrejme očakávame, že keď si ich obľúbia, odporučia ich aj svojim priateľom.  Ale ako sa nám to podarilo, o tom už rozhodujú zákazníci. Naše novinky sa dostávajú na trh v auguste/srpnu a inak to nebude ani v prípade našich slúchadiel.

LsA: Ok, však my sa na ne pozrieme v recenzii. Veľmi Vám ďakujem za rozhovor a mám na Vás ešte poslednú otázku. Kto podľa Vás vyhrá WTCC Slovakia Ring? Vďaka moc a nech sa darí!

Guy Lembrechts: Pomôžte mi vybrať (smiech).

IMG_8809

Dnes nejčtenější

.