Zavřít reklamu

Kenwood dash camTakzvané dash kamery, tedy kamery sloužící pro natáčení jízd, příliš nerecenzujeme, ovšem když jsme měli možnost být první v Evropě, komu se novinka od Kenwoodu dostane do ruky, říkal jsme si proč ne. Kameru jsme namontoval do vozu mému šoférovi, který s ní více než dva týdny poctivě jezdil a testoval, co vše tento drobeček dokáže. Vzhledem k tomu, že kameru testoval šofér, v následujících řádcích najdete jeho pohled na tuto novinku a vzhledem k tomu, že jeho písemný projev je ještě o kousek horší (netušil jsem že to jde) než ten můj, sepsal jsem článek já.

Dash kamery sice nejsou nejnovějším segmentem IT Průmyslu, ale Kenwood, který se proslavil jako výrobce interiérového příslušenství pro automobily, se svoji první kamerou přichází až nyní. Novinka nabízí 2,4″ displej, čtveřici ovládacích tlačítek a pořizování záznamu FULL HD, tedy 1080p při 30 snímcích za vteřinu včetně zvukového záznamu. Součástí kamery je také GPS modul, který měří nejen polohu vozidla, ale v případě nehody taktéž spolehlivě zaznamenává rychlost, kterou se vozidlo během jízdy pohybovalo. Samozřejmostí je pak takzvaný G sensor, což je v podstatě akcelometr a gyroskop, které reagují na případný náraz.

kca_dr300_05

Takzvané Dash kamery se připevňují na čelní sklo vozu a případně se další modul může připevnit také na zadní sklo, Kenwood je však přední kamera a tak ji stačí pomocí pevného a velmi pevně držícího držáku „přicucnout“ na čelní sklo a polohovat tak, aby měla přímý výhled na vozovku a zároveň vám nepřekážela ve výhledu. Kamerka je zhruba o polovinu menší než nejmenší GPS na trhu a jak konstatuje také šofér, ve výhledu skutečně vůbec nebrání. Navíc polohovat kameru, které má záznam horizontálně sto stupňů a vertikálně 55 stupňů není příliš složité. Dlouhý kabel poté připojíte do klasické záslepky na zapalovač a kamera je napájena. Před prvním použitím je nutné zasunout také micro SD kartu až do kapacity 32GB, která však není součástí balení. Kamera má taktéž integrovanou baterii, takže zaznamenává video i v případě, že není napájena ze zásuvky, díky čemuž ji můžete použít v případě nutnosti i jako klasickou kameru.

Celé ovládání probíhá díky čtveřici tlačítek a navigace je zcela intuitivní a velice jednoduchá. Nepotřebujete návod nebo dlouhé přemýšlení nad ovládáním a pokud jste zvládali ovládat Nokii 3310, pak věřím, že s kamerou si poradíte levou zadní. Jediné co při nastavování musíte udělat je zvolit poměr místa pro nehodu, klasický záznam v smyčce a fotografie. Tím se rozdělí karta a následně funguje celý záznam tak, že kamera neustále natáčí pět minut dlouhá videa až do okamžiku, dokud ji nedojde kapacita a poté se první nahrané video přemaže za nejnovější. Neznámo proč, kamera natáčí vždy videa dlouhá pět minut a tak pokud máte kartu s dostatečnou kapacitou, natočíte například 100 videí s délkou pět minut a následně se první natočené video, tedy v podstatě poslední záznam přemaže. V případě, že se stane nehoda, zaznamená ji G-Senzor a video se uloží do speciální složky, která se nepřemazává a je nutné ji přemazat ručně po několika potvrzeních. Video je tedy pečlivě chráněno pro vás, policii, soud a samozřejmě také pojišťovnu.

kca_dr300_01

Samozřejmostí je možnost pořídit fotografie nebo vyvolat novou smyčku natáčení a tak dále, kamera zkrátka umí vše co potřebujete, co se nahrávání týká. Výsledné video poté zobrazuje kromě natočeného záznamu z kamery taktéž datum, čas, přesné GPS souřadnice a rychlost, při které bylo video natočeno. Tyto informace jsou přímo vypálené do obrazu a není je možné, tedy alespoň běžným způsobem odstranit. V případě nějakého sporu tak máte jasný důkaz o tom, jakou rychlostí, kde přesně a kdy jste jeli, což ve spojení se záznamem může být kvalitní důkazový materiál. Co šoféra tročku mrzelo je fakt, že i když na záznamu tyto informace naleznete, během záznamu je na displeji kamery nevidíte, na tom vidíte pouze aktuální obraz například bez rychlosti, ale to je tak jediné co lze kameře vytknout.

Rozepisovat se o tom, jak vypadají výsledná videa je tak trošku nesmysl, když se stačí na tyto video v článku podívat. Záměrně jsme vybrali jedno video z jízdy, jedno statické video a jedno video v noci. Všechny záznamy mají skutečně velmi vysokou kvalitu a to nejen obrazu, ale na naše překvapení také zvuku. Největším překvapením pro nás byl záznam pořízený v noci, který je díky HDR technologii a dalším vychytávkám skutečně velmi kvalitní a to i přesto, že kamera nemá žádné noční vidění nebo přisvětlování. S výsledkem jsme tedy nad míru spokojeni a věříme, že záznam poslouží nejen jako důkazní materiál, ale pokud natočíte něco skutečně zajímavého, nebudete se jej stydět použít i jako klasické video!

kca_dr300_03

Kromě klasického záznamu během jízdy a uložení záznamu do speciální složky při nárazu má Kenwood ještě jednu zajímavost. Kamera disponuje senzorem pohybu a když ji necháte v zaparkovaném autě (což v ČR/SR příliš nedoporučujeme), vždy když zaregistruje pohyb, okamžitě spustí nahrávání a v případě nárazu pak záznam opět uloží do speciální složky. Díky integrované baterii je možné kameru nechat v tomto parkovacím módu celou noc a v případě, když se objeví před vozidlem další vozidlo nebo postava, spustí se záznam, který je navíc v případě nehody uložen do nepřemazatelné složky. Problém je však skutečně s tím, zda chcete nechávat v noci na parkovišti kameru ve vozu, nicméně kamera zvládá i výše uvedené a to na jedničku.

Celkově tedy panovala z testování spokojenost a kromě všeho výše popsaného se na kvalitu záznamu můžete podívat sami. Mezi hlavní plusy patří malá velikost, snadné ovládání, vysoká kvalitu zvukového a obrazového záznamu a to i v noci a samozřejmě také senzory, které však mají i jiné Dash kamery. Kenwood tedy ukázal, že to myslí s Dash kamerou vážně a nenechal zahanbit své jméno neodmyslitelně spjaté s automobilovým průmyslem.

  • Kamerka bude k dispozici do zhruba tří týdnů na trhu a první kdo ji bude nabízet v ČR a SR bude e-shop vzdy.cz/vzdy.sk.

 

kca_dr300_06

Dnes nejčtenější

.