Zavřít reklamu

Force touchApple na svojej mediálnej udalosti, ktorá sa konala tento mesiac, predstavil úplne nový Force Touch trackpad, ktorý je obsiahnutý v novom 13-palcovom Retina MacBooku Pro a v úplne novom 12-palcovom MacBooku. Apple však do tejto doby nikdy nemal podobný trackpad namontovaný v žiadnom svojom počítači a práve preto nemohli byť včas dostupné aplikácie, ktoré by s ním boli kompatibilné. To sa však s najnovšou betaverziou OS X Yosemite zmenilo. Apple totiž začal vývojárom ponúkať API rozhranie tohto trackpadu aby mohli začať pracovať na nových aplikáciách, ktoré by ho podporovali.

Apple už podnikol prvé kroky na vybudovanie širokej podpory Force Touch pre svoje vlastné aplikácie. Najnovšia podpora OS X Yosemite zahŕňa rôzne gestá, ktoré podporuje tento trackpad. Okrem jednoduchého „kliknutia“ podporuje nový systém taktiež rôzne hladiny tlaku, ktoré umožňujú užívateľom napríklad urýchliť priblíženie a oddialenie v mapách, posúvanie videí vpred a vzad na aplikáciách QuickTime a iMovie, ktoré po novom taktiež disponuje funkciou „hrbolatých pixelov“, ktoré dávajú užívateľovi vibračnú spätnú väzbu ak sa napríklad dostane už na úplný koniec svojho vieda.

Force Touch je v súčasnosti dostupný len na novom 13-palcovom Retina MacBooku Pro, no očakáva sa, že táto funkcia sa už čoskoro rozšíri na väčinu produktov z linie Mac a potupne kompletne nahradí stábajúci klasický Trackpad. Podľa najnovších únikov informácií by podobnú funkciu Force Touch, ktorou disponujú aj Apple Watch mal mať najnovší iPhone 6S a 6S Plus.

Spoločnosť Mac Ten One Design dnes oznámila aktualizáciu svojej aplikácie Inklet, a po novom by táto obľúbená aplikácia, ktorá slúži na kreslenie mala disponovať plnou podporou Force Touch trackpadu. Prostredníctvom vylepšeného softvéru Inklet budú užívatelia schopní kresliť a upravovať obrázky v rámci aplikácií ako je Pixelmator a Photoshop pomocou špeciálnej funkcie „stylus pressure“, ktorá dokáže ešte dôkladnejšie rozoznať rozdiel medzi dotykom a tlakom a tým rozšíri poskytované možnosti pre úpravu fotografií. Tí, ktorí by mali záujem o túto aplikáciu si ju môžu zakúpiť za 24,95 dolára  respektíve za 34,90 dolára spolu so stylusom Pogo z oficiálnych stránok Inklet.

Force touch

Dnes nejčtenější

.