Zavřít reklamu

Siri iconJak je už známo od roku 2013, společnost Apple ukládá všechny příkazy, které řeknete mobilní asistence Siri na svých serverech a zde je ponechává po dobu až dvou let. S uloženými daty pak dále pracuje a analyzuje je, aby tak mohl svojí službu vylepšovat. Ovšem nyní bylo zjištěno, že Apple si tato data neponechává pouze pro sebe, ale poskytuje je ještě dalším společnostem, kterým dává rovnou celé nahrávky, tedy vše, co Siri řeknete. Tuto skutečnost zjistil server Reddit, který ji publikoval přibližně před dvěma týdny.

Uživatelka Redditu s přezdívkou FallenMyst totiž serveru sdělila, že nedavno změnila svoje zaměstnání a našla si nové místo ve společnosti s názvem Walk N’ Talk Technologies. Její náplní práce je poslouchat zvukové nahrávky od uživatelů produktů společností Apple a Microsoft a kontrolovat je, zda a jak moc dochází k nesprávně interpretaci. Tím společnostem pomohou zlepšit své hlasové asistentky Siri a Cortanu, ale také vylepší rozpoznání hlasu při diktování text. FallenMyst píše:

„Dostal jsem nahrávky a mám je hodnotit, jak se text shoduje s tím, co slyším. Poskytuji zpětnou vazbu, co by se mělo zlepšit. Říkám vám, jestli jste někdy řekli něco do telefonu, tak to bylo zaznamenáno a je vysoká šance, že to uslyší nějaká 3. strana. Slyšela jsem vše od nevinných otázek jako „Siri, máš mě ráda?“ až po nějakého kluka, co žádal, aby mu políbila zadek.“

V licenční smlouvě, která se vztahuje k iOS souhlasíte s tím, že Apple bude tato data ze Siri a z diktování uchovávat, zpracovávat a předávat svým dceřiným společnostem, aby zajistil zlepšování svých služeb a především pak hlasové asistentky Siri. Které dceřiné společnosti má Apple na mysli už však deklarováno není. Navíc většina uživatelů podmínky nečte a prostě s nimi souhlasí, jelikož jsou přiliš dlouhé.

V loňském roce navíc Apple zveřejnil informaci, že generuje náhodné číslo, které přiřadí uživateli a k jeho datům, aby jeho identita nebyla odhalena. Toto číslo pak samozřejěm není spojováno s vašim Apple ID, a tak by nahrávky nikdy neměly být spojovany s určitou osobou a zpětně by nemělo být nic odhaleno. Pokud ale používáte diktování hlasem k posílání intimních zpráv nebo něčeho, co nechcete, aby slyšel i někdo ostatní, pak si dávejte pozor, co telefonu diktujete, protože je tu vcelku velká pravděpodobnost, že nahrávku uslyší i někdo další. Kromě nahrávek ze Siri totiž Apple nechává analyzovat i nahrávky z diktování hlasem, která je novinkou v iOS 8.

Samozřejmě tento problém se netýká pouze společnosti Apple, ale jak už bylo zmíněno, tak uživatelské nahrávky nechává analyzovat i společnost Microsoft. Minulý měsíc se zase přiznala společnost Samsung, že hlasová data ze svých Smart TV, která shromažďuje, jsou uložena na serverech spravované třetí stranou, která by k těmto datům neměla mít přístup.

*Zdroj: The Hacker News

Dnes nejčtenější

.